Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Zaradi plina je umrla ena ali več oseb

Napačno zvezane cevi Medicoengineering
Policija je v zvezi s smrtjo 52-letnega moškega na reanimacijski napravi v šempetreski bolnišnici ovadila sedem fizičnih oseb. Priključitev, pri kateri je prišlo do zamenjave cevi za plin oksidul in kisik, so opravili nepooblaščeni in strokovno neusposobljeni delavci. Zaradi tega je umrla ena ali več sobe.

15. marca je v šempeterski bolnišnici umrl 52-letni moški, ki je med oživljanjem namesto kisika vdihaval smejalni plin. Kmalu po dogodku so ugotovili, da je moški smejalni plin prejel, ker so bile cevi na reanimacijski napravi napačno povezane.

Osumljeni iz različnih koncev Slovenije

Policija je sedaj sporočila, da je večmesečna preiskava povečini zaključena ter da je v zvezi s primerom podala kazensko ovadbo zoper več osumljenih oseb. "Novogoriški kriminalisti so v zvezi s smrtjo podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb, ki jim očitamo skupno osem kaznivih dejanj s področja povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti," je povedal Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica.

Šempetrska bolnišnica | Avtor: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica
Osumljenci so stari od 37 do 69 let in prihajajo z območja PU NG, Koper, Murska Sobota in Celje. Kriminalisti so ugotovili več sumov povzročitve kaznivih dejanj. "Kazenska ovadba zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti je bila podana zoper eno osebo, ki ni opravila priključitve, pa bi jo morala. Poleg tega ta oseba ni izvedla vseh potrebnih testiranj,"  je pojasnil Pangos. "Zoper dve osebi je bila podana kazenska ovadba zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti, ker sta opravile napačno priključitev, kljub temu, da nista bili za to niti pooblaščeni niti usposobljeni."

Tri kazniva dejanja

Ponarejanja listin sta osumljeni dve osebi, kazenska ovadba je bila vložena zoper eno osebo, ki je ponaredila listino o izvedenih testiranjih ter zoper drugo osebo, ki je takšno listino uporabila ter jo predložila kot pravo.

Suma povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti pa so osumljene štiri osebe. Dve sta osumljeni, da sta opustili dolžna ravnanja pri inštalaciji medicinskih plinov in izvedbi montaže medicinskih pripomočkov, dve pa zato, ker sta bili zadolženi za nadziranje izvedbe teh del, a tega nista pravilno izvedli.

Policija za zdaj nima elementov, s katerimi bi kazensko odgovornost lahko očitala tudi kateri od vpletenih pravnih oseb. Med osumljenimi nobeden ni oziroma ni bil zaposlen v splošni šempetrski bolnišnici, prav tako ne na ministrstvu za zdravje.

Preiskujejo še dodatne smrti

Reanimacija | Avtor: Profimedias Profimedias
Pangos je poudaril, da preiskava še ni povsem končana, v nadaljevanju se bo osredotočila na pridobitev dodatnih strokovnih mnenj, predvsem v smislu ugotavljanja morebitnih dodatnih smrti ali škod na zdravju ljudi, ki bi lahko zaradi napačne priključitve kisika nastali v kritičnem času, med 30. januarjem in 15. marcem 2016.

Policija je v okviru obsežne polletne preiskave napisala preko sto obsežnih poročil, izvedla devet zaslišanj in zasegla obsežno dokumentacijo znotraj šempetrske bolnišnice ter pri pravnih subjektih, ki so bili kakorkoli povezani z gradnjo in pripravo novega urgentnega centra. "Prav tako smo pridobili dokumentacijo iz zdravstvenih domov, katerih nujna medicinska pomoč paciente prevaža v šempetrski urgentni blok," je pojasnil Pangos. 

Zagrožene kazni osem in dve leti zapora

Izvedli so tudi hišne preiskave na naslovih dveh podjetij, ki so bile opravljene v poletnih mesecih. "Pri teh in tudi sicer je bilo zaseženih večje število dokumentov, elektronskih podatkov in računalnikov," je razložil Pangos. "V preiskavo so bili vključeni tudi kriminalisti iz drugih delov države, strokovnjaki s forenzičenga laboratorija ter sekcije za mednarodno sodelovanje, ki so pomagali pri pridobitvi podatkov s smeri proizvajalca."

Kazenskim ovadbam so predložili številne priloge, s katerimi osumljenim dokazujejo očitana dejanja. "Priloge so v 200 sklopih in obsegajo okoli 3000 listinskih dokazov ter veliko število elektronskih podatkov na elektronskih nosilcih," je še razložil Pangos. Za osumljene povzročitve splošne nevarnosti in nevarnosti pri gradbeni dejavnosti je zagrožena kazen osem, za ponarejanje listin pa dve leti zapora.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.