Slovenija > Črna kronika
1000 ogledov

Zbiratelja neeksplodiranih ubojnih sredstev bodo kazensko ovadili

Granata EPA
Policisti bodo zaradi povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi ovadili 62-letnega moškega.

Moški je v lopi nedaleč od hiše hranil nevarne ostanke iz prve in druge svetovne vojne, poročajo Primorske novice. V lopi je v soboto zvečet zagorelo. Med gašenjem so gasilci opazili granate, zato so z gašenhem nadaljevali iz varnega zaklona in še v noč hladili objekt in stvari v njem.

Ker je bilo v lopi več različnih nevarnih predmetov iz obdobja prve svetovne vojne, so poklicali tudi pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi za severnoprimorsko regijo, policisti pa so zavarovali območje vse do prihoda policistov protibombne zaščite specialne enote policije in novogoriških kriminalistov.

Posedoval večje število predmetov

Ugotovili so, da je imel 62-letnik brez ustreznega dovoljenja v posesti večje število različnih delov neeksplodiranih ubojnih sredstev iz obdobja prve svetovne vojne, pa tudi večje število nabojev za kratkocevno in dolgocevno orožje iz obdobja obeh svetovnih vojn.

Bombni tehniki specialne enote so najdeno strelivo in neeksplodirana ubojna sredstva zavarovali in zasegli, pristojne službe bodo po končanem postopku poskrbele za varno uničenje zaseženih predmetov. Z ugotovitvami so policisti seznanili preiskovalno sodnico novogoriškega okrožnega sodišča in novogoriško državno tožilstvo, so še poročale Primorske novice.

Zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ter kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom bodo policisti zbiratelja ovadili. Kot poroča časnik, 62-letnik za svojo zbirko ni poskrbel tako, kot bi moral. Zakonodaja namreč določa postopek in pogoje, ki jim mora zbiratelj izpolniti, da svojo zbirko legalizira, postopek pa v takih primerih vodi upravna enota.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:35 25.julij 2017.

    Policisti bodo zaradi povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi ovadili 62-letnega moškega.............Takšno kazen si lahko prisluži nekdo ,ki preprodaja orožje in eksplozivna sredstva ...........kot je bilo v letih 1990-1994 očitano JJ in skupini oseb ...prikaži večb v obrambnem ministrstvu RS ! Seveda nihče ni bil kaznovan ,zato bodo sedaj popravili napako in ustrezno kaznovali nekega tepca iz Dupleka ,ki je prevažal letalsko bombo iz 2. sv.