Slovenija
145 ogledov

CSD Trbovlje ni plačeval socialnih prispevkov svojim zaposlenim

CSD Moste-Polje Saša Despot
Na ministrstvu za delo so z revizijo poslovanja Centra za socialno delo Trbovlje potrdili sume o nepravilnostih pri najemanju kreditov in (ne)plačevanju prispevkov za socialno varnost zaposlenih.

"Moram reči, da so nas nekatere ugotovitve presenetile. Prepričani smo bili, da direktorji centrov za socialno delo obvladujejo situacijo na terenu, a na centru za socialno delo Trbovlje, temu ni tako," je ugotovitve izredne revizije povzel direktor direktorata na ministrstvu za delo Štefan Lepoša.

Med drugim na Centru za socialno delo Trbovlje ni deloval sistem notranje kontrole, prav tako ni deloval sistem ravnanja s tveganji. Od leta 2012 dalje so bili najeti trije krediti, za nobenega ministrstvo ni dalo mnenja in niti ni soglašalo ministrstvo za finance. 

Prav tako je prihajajo tudi do štirimesečnih zamikov pri plačevanju prispevkov za socialno varnost za 12 delavcev zaposlenih na centru za socialno varnost.

Nekdanja direktorica sedi zdaj v poslanskih klopeh

Irena Grošelj Košni | Avtor: Državni zbor RS Državni zbor RS
Nekdanja direktorica CSD Trbovlje, ki je center vodila med letoma 1990 in 2014, pa je zdajšnja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik.

Prav ona naj bi bila torej tista, ki je najemala oziroma vsaj sooglašala s posojili brez soglasij ministrstev, šlo naj bi za okoli 110 tisoč evrov, in ni izplačevala socialnih prispevkov 12 zaposlenim v višini 46.000 evrov.

Poslank, ki je je pred dnevi prestala večji in težji zdravstveni poseg, pred javnost danes ni stopila.

V SMC ne vidijo vzroka za odstop

V SMC kljub očitanim nepravilnostim zaenkrat odstopa Grošelj Košnijeve ne bodo zahtevali, saj naj bi se postopki nanašali na preteklo delovanje. Po njihovih informacij pa postopki proti njihovi poslanki osebno niso vzpostavljeni oziroma so postopki vzpostavljeni proti neznanemu storilcu.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je namreč v izjavi za javnost sporočila, da je "v prvi vrsti je glavno sporočilo in ugotovitev tega notranjega nadzora to, da obstajajo sistemske pomanjkljivosti v nadzorih delovanja centrov za socialno delo v Sloveniji, zato tudi pozdravljam odločitev pristojnega ministrstva, da bo izvršilo vse potrebno, da se ta sistemski nadzor okrepi".

Komentarjev 17
  • Avatar Leon
    Leon 12:15 13.marec 2016.

    Ne gledat kaj delamo ,poslušajte kaj govorimo ! Zelo znano iz RKCentra .

  • Avatar Leon
    Leon 12:13 13.marec 2016.

    SMC -stranka mafijskega ceha !

  • dragec 22:18 12.marec 2016.

    Smrt vsem desnim komunistom