Slovenija
850 ogledov

Da bi kaznovali "zastonjkarje" na avtobusu, LPP najema varnostnike

bavarski dvor Saša Despot
Na Ljubljanskem potniškem prometu, kjer so konec lanskega leta iznašli nov način za kaznovanje "zastojnkarjev", še vedno vztrajajo pri njem. S pomočjo varnostnikov so namreč število kršiteljev zmanjšali za skoraj 15 odstotkov.

Ker ni pravilno validiral Urbane na mestnem avtobusu, bo 22-letnik moral skupno poravnati 81,2 evra. Po tem ko mu je kontrolor Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) odvzel Urbano, je LPP kršitev namreč prijavila še občinskemu inšpektoratu, ki je 22-letniku z odločbo o prekršku naložila 40 evrov kazni, kjer je sicer možnost plačila polovičke, plus 1,2 evra v vrednosti vozovnice ter še sodno takso v višini 40 evrov.

Strošek ponovne izdaje odvzete kartice Urbana pa znaša še dodatnih 40 evrov.

A da so na LPP dosegli kaznovanje prekršarjev, ki niso plačali vozovnice oziroma je niso validirali, so konec lanskega leta začeli najemati varnostnike. Globe v višini 40 evrov lahko izrekajo le redarji in občinski inšpektorji, kontrolorji potniškega prometa pa te pristojnosti nimajo. Prav tako nimajo niti pristojnosti za ugotavljanje istovetnosti.

Ker se potniki niso želeli predstviti, so na LPP najeli varnostnike

Tamara Deu z LPP nam je pojasnil, da so se za za najem varnostnikov odločili, ker "najpogostejše kršitve predstavljajo prav neplačila prevoza, ko se potnik ne želi identificirati - z varnostnikom pa so pridobili več možnosti ukrepanja".

Javno podjetje LPP je tako za ugotavljanje istovetnosti najelo varnostno službo Nova Panorama, d. o. o., ki zagotavlja varnostnike, ki od posameznika v skladu z zakonodajo lahko zahtevajo osebni dokument, "kadar je to potrebno za varnost ljudi in premoženja ali oseb, ali če tako določa red na varovanem območju". Osebe lahko zadržijo tudi do prihoda policije.

Varnostniki kontrolorje spremljajo na pregledih na mestnih avtobusih. "Kontrolor pri pregledu kartic Urban z elektronskim sistemom ugotovi, da je prišlo do kršitve v povezavi s plačilom prevoza. Nato kršitev preda varnostniku, ki ugotovi istovetnost kršitelja," so nam postopek pojasnili na LPP, kjer pojasnjujejo, da ocenjena vrednost razpisa za najem varnostne službe od 1.12.2015 do 30.11.2016 znaša 35.000 brez DDV.

Po hitri prijavi nato hitro ukrepa še občinska inšpekcija

Na podlagi poročil, ki jih spiše varnostnik, LPP v primeru kršitev vseh primerih podajo prijavo inšpektoratu. Tako so tudi v primeru 22-letnika še isti dan vložilo prijavo na občinski inšpektorat.

"Inšpektorat MU MOL postopek o prekršku izvaja v skladu z Zakonom o prekrških (ZP-1), in sicer 50. člen ZP-1 določa, da se postopek o prekršku začne po uradni dolžnosti, ko opravi prekrškovni organ v okviru svoje pristojnosti v ta namen kakršnokoli dejanje, ali z vložitvijo pisnega predloga oškodovanca, državnega tožilca ali državnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti (predlagatelji)," so pojasnili na občinskem inšpektoratu, kjer so po prijavi prekrška v skladu s predpisi kršitelja pozvali, da se lahko o zadevi izjasni.

Za izjasnitev ima domnevni kršitelj le pet dni, po tem pa po hitrem postopku občinski inšpektorat lahko izda odločbo o prekršku. Prekrškovni organ pa bi lahko v primeru, "če gre za prekršek neznatnega pomena, posebne okoliščine, nizka stopnja odgovornosti ali storilčeve osebne okoliščine pa kažejo, da postopek ne bi bil smotrn" lahko odločil tudi, da odločbe ne izda. 

barbara.erzen@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
  • Franjo Erman 20:21 25.oktober 2016.

    požgat golazen

  • stanekos 20:00 25.oktober 2016.

    ne, tudi vi, iz Spodnje Kungote, morate pasoše pokazat. Pa da imate urejene delovne vize za šiht v prestolnici.

  • Lavdan 18:24 25.oktober 2016.

    UDBA je bila cukrček v primerjavi s tem kar se dogaja danes. Danes je na vsakem vogalu kamera in po cesti hodi kup tipov z nekimi napisi in značkami, ki grdo gledajo in samo čakajo da se narobe obrneš.