Slovenija
4461 ogledov

Današnja pošiljka ne bo edina. Pravega poletja še ne bo.

Dež Profimedia
Stabilnega vremena v prvi polovici junija očitno ne bo.

Vremenoslovci opozarjajo, da je pred nami burna noč. Na Arsu so zapisali, da bo hladna fronta naše kraje predvidoma dosegla v drugem delu noči na petek. Pred njo se bo v višinah krepil jugozahodnik, po prehodu vremenske motnje pa bo jutri naše kraje prešla še os višinske doline hladnega zraka. "Za poletje torej kar izrazita vremenska sprememba, a vendarle brez omembe vredne zamenjave zračne mase, ali povedano drugače, ne bo se ohladilo in tudi ob koncu tedna bomo ostali pod vplivom višinskega jugozahodnika," sicer potolažijo na Arsu.

V napovedi so dodali, da bo zaradi nizkega zračnega tlaka in okrepljenega juga astronomska plima višja kot običajno. Res je regijski center za obveščanje Koper zaradi visokega plimovanja morja v Piranu danes ob 20.15 že sprožil sireno javnega alarmiranja, s katero je opozoril na nevarnost, so sporočili z Uprava RS za zaščito in reševanje.

Izrazite padavine

Na Arsu dodajajo, da se bo dež širil proti vzhodu. "Nastajali bodo tudi pasovi močnih padavin, ki se jih ne da krajevno predvideti, najverjetnejši bodo v zahodni polovici Slovenije. Zaenkrat kaže, da ne bodo vztrajali dlje časa na istem območju, ampak da se bodo pomikali z vremensko motnjo proti vzhodu. Kljub temu pričakujemo predvsem krajevno močne nalive in močne vetrovne sunke."

Podrobnejše gibanje padavin spremljajte na tej povezavi.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Do jutri popoldne bo - kot še navaja Arso - največ dežja padlo na območju Zgornjega Posočja, krajevno lahko tudi do 200 mm, drugod v zahodnem delu Slovenije od 50 do 100 mm, podobno količino padavin pričakujemo tudi na širšem območju Snežnika. Manj kot 30 mm dežja bo predvidoma padlo v Primorju, najmanj padavin, od 5 do 20 mm, pa bo v vzhodni Sloveniji.

V nedeljo znova padavine

Na vremenskem portalu ciklon.si dodajajo, da nas v nedeljo proti večeru in v ponedeljek čaka še ena podobna pošiljka padavin.

"Zaenkrat ni ne duha ne sluha o kakšnem vročinskem valu, sicer je možnost da bo po 13.juniju nekoliko večja stabilnost, vendar je še vse skupaj precej negotovo. Tu se precej razlikujeta oba vodilna modela, Američan vztraja z nestabilnim vremenom tudi po tem datumu, medtem ko ima evropski model zahodnejšo pot ciklogeneze."

Na portalu ciklon.si dodajajo, da je vremenska slika bolj podobna jeseni kot pa juniju, optimistični niso niti za zadnjo junijsko dekado.

Neurje, naliv, promet Slovenija Arso razglasil oranžni alarm

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar Misteressa
    Misteressa 00:43 05.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • izRODEk 22:39 04.junij 2020.

    Bolje dež na nebu kot Janša na oblasti! NE janšizmu! #UPOR VSI NA ULICE NA PROTESTE ZOPER NACIFAŠISTIČNO OBLAST! SF/SN!

  • Avatar Mary24
    Mary24 22:37 04.junij 2020.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.Com