Slovenija
3367 ogledov

Davek na prodajo nepremičnin: tako hiter je vaš finančni urad

Davčna tajnost Žurnal24 main
Med davčnimi uradi velike razlike pri hitrosti odločanja o davku na promet z nepremičninami.

Na davčnem uradu v  Novi Gorici so mi rekli, da bodo za izračun davka od prodaje nepremičnine potrebovali en mesec, nam je povedala bralka, ki se ji z nakupom mudi. Dokler ni odločbe o višini davka, davka ni mogoče plačati, brez dokazila o plačilu davka pa ni mogoče overiti podpisov na kupoprodajni pogodbi ter izvesti prodaje in vpisa v zemljiško knjigo. 

Zakonski rok za izdajo odločbe je 30 dni, a menda so med davčni uradi pri hitrosti odločanja velike razlike. "Vem, da so v Novi Gorici težave in da se čaka po en mesec. Jaz sem šla v Postojno, ker sem tam prodajala stanovanje. Tam je gospa vzela moje liste in v petih minutah z ročnim kalkulatorjem izračunala, koliko moramo plačati. V petih minutah je bilo vse urejeno," nam je povedala druga bralka Tadeja. 

Čas za odmero davka na prodajo nepremičnine | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Za razliko od zdravstva, kjer gre lahko pacient na drugi konec Slovenije, če bo tam prej na vrsti, pa pri odmeri davka na promet z nepremičninami to ni mogoče. Vlogo za odmero davka je treba podati pri davčnem uradu, kjer leži nepremičnina, ki je predmet prodaje. 

Čas za odmero davka na prodajo nepremičnine | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Podatki finančne uprave za lansko leto kažejo, da v Novi Gorici sploh niso med najpočasnejšimi, ampak celo med hitrejšimi. V treh delovnih dneh so namreč izdali več kot 60 odstotkov odločb. V Murski Soboti so jih kar 85-odstotkov, medtem ko jih v Brežicah v treh delovnih dneh niso izdali niti tretjine. Dacarji na davčnem uradu Postojna pa so, tako kot je ocenila Tadeja, res med najhitrejšimi v državi: v treh dneh so izdali več kot tri četrtine vseh odločb.

Podatki se nanašajo na odločbe o davku na promet z nepremičninami pri prodaji stanovanj z urejeno etažno lastnino, upoštevan je čas odločanja po prejemu popolne vloge v delovnih dneh. 

Čas za odmero davka na prodajo nepremičnine | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Od 21 do 30 delovnih dni v Postojni rešujejo le 0,2 odstotka vlog, manj kot odstotek pa še na Ptuju, v Dravogradi in v Novi Gorici, v Velenju pa na odločbo toliko časa čaka več kot 11 odstotkov ljudi, okrog deset odstotkov pa toliko časa čaka še v Novem mestu in v Kopru. 

"Odstopanja, ki se pojavljajo med finančnimi uradi so pogojena predvsem s kadrovsko zasedbo oddelkov, ki izvajajo odmero davka na promet nepremičnin, številom prejetih zadev in vsebino (kompleksnostjo) zadev," pravijo na finančni upravi. Dodajajo, da se trudijo "zagotavljati, da bo čas obravnavanja zadev čim krajši oziroma znotraj zakonskega roka, pri čemer se zavedamo, da je treba zagotoviti kakovostno obravnavo odmere davka". 

Ni znanost, toda ...

Odmera davka ni znanost, saj je davčna stopnja dva odstotka od prodajne vrednosti, a se lahko zaplete. Ustavno sodišče je namreč lani aprila razveljavilo določbo zakona, da je v primeru nižje cene davčna osnova 80  odstotkov posplošene tržne vrednosti (ocene po Gursu). Zdaj mora davčni organ v vsakem primeru presojati, ali prodajna cena ustreza tržni vrednosti ali pa želi davčni zavezanec prikazati nižjo ceno zaradi nižje odmere davka. Davčni zavezanec pa lahko ugotovitev finančnega urada izpodbija s cenitvijo, ki jo mora sam plačati. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žvižgač 19:31 19.april 2017.

    V katerih državah pa se ne plačuje davka na promet nepremičnin?

  • entity_ 12:34 19.april 2017.

    iracionalna je že vseprisotnost davkov - države, kaj pa ima navsezadnje država z mojo lastnino, hišo sem gradila sama, plačala delavcem, ti so plačali prispevke, na koncu leta dobimo vsi odmerjeno dohodnino... za vsak gradbeni material plačala davek, če se ...prikaži več slučajno spomnim prodati, pa je potrebno ponovno plačati davek od prodaje nepremičnine... enako z avtom ob nakupu - davek, tehnični pregled, cestna taksa, trošarina na gorivo, vinjeta, ceste pa v totalnem k**cu. Da ne govorimo koliko plačujemo raznoraznih prispevkov za elektriko (sama poraba je dejansko najmanjši del zneska na položnici), ipd. Skratka, sranje od sranja in z vsako levo vlado je slabše.

  • jzzzze 08:11 19.april 2017.

    daj no, a davek od prodaje nepremičnin pa ni v korist sistema? Sploh pa je velika večina rešena hitro. Zatakne pa se, ko nekateri mislijo, da lahko ta sistem nadmudrijo in prijavljajo nižjo prodajno ceno - piše v članku!