Slovenija
61 ogledov

Davkarija bo vročala dokumente samo še prek eDavkov

Napoved se mora vložiti prek sistema eDavki, če je zavezanec prejšnje leto oprav Žurnal24 main
Finančna uprava bo podjetjem in samostojnim podjetnikom v novem letu dokumente vročala prek eDavkov in nič več po pošti.

Finančna uprava zato vse poziva, naj v sistem eDavki vnesejo svoj elektronski naslov, da bodo obvestilo o prejetem dokumentu prejeli, tudi če se ne bodo prijavili v sistem. Za mnoge podjetnike namreč podatke oddajajo računovodski servisi. Računovodski servis ali kdo drug je lahko pooblaščen tudi za prevzemanje vseh dokumentov ali le dokumentov za posamezno skupino davkov. 

eDavki | Avtor: DURS DURS
"Finančna uprava sicer že razpolaga s podatki o pooblaščencih, vendar ugotavljamo, da so neažurni, zato morajo zavezanci ustreznost pooblastil preveriti," opozarjajo na finančni upravi. Pooblastila lahko preverijo v eDavkih, kjer v meniju profil zavezanca izberejo Pooblastila in nato Vročanje. 

Dokument je prevzet, tudi če ga ne odpreš

Kot datum vročitve velja dan, ko naslovnik v portalu eDavki prevzame dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka (fikcija vročitve). 

Dokumente bodo po elektronski poti lahko prejemale tudi fizične osebe, a le tiste, ki so se oziroma se bodo prostovoljno vključile v sistem eVročanje z vložitvijo pristopnice za elektronsko prejemanje dokumentov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • blueone 11:07 10.november 2015.

    haha najpreje naj popravijo oziroma nadgradijo svoj informacijski sistem...potem naj pa govorijo samo o poslovanju preko edavkov...veliko je tudi že žurnal pisal o luknjah v njihovem informacijskem sistemu...furs včasih je boljše poslovati na stari način preko papirjev, če vam računalniška ...prikaži več tehnologija ne gre od rok