Slovenija
17 ogledov

Delavci CPL le dobili julijske plače

Stavka v CPL Anže Petkovšek
Delavci v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) so danes prejeli julijske plače, zato so končali stavko, ki se je začela v četrtek.

V CPL je zaradi neizplačanih plač in nepredstavitve vizije podjetja od minulega četrtka stavkalo vsaj 150 delavcev, članov sindikata Pergam, ter nekateri delavci, ki niso člani nobenega sindikata, razen tistih, ki so na nujnih vzdrževalnih delih. Delavce močno skrbi usoda podjetja, katerega obstoj visi na nitki.

Vodstvo je za izplačilo julijskih plač potrebovalo približno 490.000 evrov. Večinski lastnik Ranko Mimović je poskušal v preteklih dneh dobiti denar v sorazmerni višini tudi od manjšinskih lastnikov, a se niso odzvali, kljub temu pa mu je danes skupaj z vodstvom CPL uspelo zagotoviti potrebna sredstva. Zaposlenim do ravni tehničnega kadra (delavci, strojniki, delovodje, vozniki, varilci) so tako danes kmalu po poldnevu izplačali plače, ostali zaposleni v CPL jih bodo prejeli v sredo, je sporočil predsednik upravnega odbora Stanko Petrič.

Petrič priznava, da je CPL zaradi zapadlih obveznosti v težkem položaju. Večinski lastnik je že na aprilski skupščini predlagal dokapitalizacijo v višini 15 milijonov evrov, vendar so jo manjšinski lastniki zavrnili. Prav tako se niso odzvali na poziv za zagotovitev sredstev za izplačilo plač, prispevkov in potnih stroškov za avgust, zato je Mimović začel s postopkom iztisnitve.

Radi bi se srečali z večinskim lastnikom

Delavci CPL so s stavko pretili že v začetku avgusta, nato pa jim je vodstvo vendarle izplačalo junijske plače. Takrat so izpostavili, da bi se radi srečali tudi z večinskim lastnikom Mimovićem, da bi od njega slišali, kakšne načrte ima s podjetjem.

Pogovore z delavci o prihodnosti CPL bo vodstvo opravilo v prihodnjih dneh, je v sporočilu za javnost še zapisal Petrič, ki ugotavlja, da so mnogi delavci pa tudi sindikati zavedeni z napačnimi informacijami tako glede stanja kot glede možnosti za obstanek in razvoj CPL.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 22:31 04.september 2012.

    Dajte novinarčki, to smo poslušali 20 let. Dobili so plače. Pa na zavod. Vsem je odleglo. Kaj pa sedaj?