Slovenija
198 ogledov

Denar za zdravila vrnejo

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub Anže Petkovšek
Za zdravila, kupljena v tujini, zdravstvena zavarovalnica vrne denar, če jih pri nas ni mogoče dobiti.

Pred nekaj tedni smo poročali, da v Sloveniji ni mogoče dobiti oralnega gela Daktarin, predvidoma ga ne bo do konca avgusta.

Zdravilo je potreboval tudi moj oče, da se mu po tem, ko so mu pulili zobe, v ustni votlini ne bi razvile glivice, saj bi mu to podaljšalo zdravljenje raka,“ nam je po objavi članka sporočila bralka.

Ker pa že imamo izkušnje s tem, da se določenih zdravil v Sloveniji ne dobi, dobi pa se jih na Hrvaškem, smo poskusili tudi z daktarinom. Brez problema smo ga junija dobili v lekarni na Hrvaškem. Sicer ga je bilo potrebno plačati, le recept, ki ga je izdal zdravnik v Sloveniji, je bilo potrebno pokazati,“ je napisala bralka, ki se sprašuje, „zakaj zdravila, ki ga izdeluje slovensko podjetje, pri nas ni možno dobiti, na Hrvaškem pa, in še ali lahko od zavarovalnice zahtevamo povračilo kupnine“.

Na Hrvaškem je zdravilo mogoče dobiti „zaradi večjih zalog tega izdelka na trgu“, so pojasnili v Krki, ki proizvaja daktarin. Dodali so, da se trudijo, da bo tudi pri nas zdravilo na voljo še pred koncem avgusta.

Vračilo z originalnim receptom

Denar za zdravila, ki so kupljena v tujini, je mogoče dobiti povrnjen, so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). „Daktarin oralni gel je razvrščen na pozitivno listo s 70-odstotnim kritjem v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in 30-odstotnim kritjem v breme dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za zdravila, ki so razvrščena na listo zdravil in so predpisana na zeleni receptni obrazec, jih pa zaradi motene oskrbe ni mogoče dobiti v slovenskih lekarnah in je zato potreben nakup v tujini, lahko zavarovane osebe uveljavljajo povračilo stroškov za zdravila po 136. členu pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja,“ pravijo na zdravstveni zavarovalnici.

Vračilo izdatkov se uredi na območni enoti ali izpostavi ZZZS na osnovi vloge. Pogoj za izplačilo je potrdilo farmacevta na hrbtni strani recepta, da zdravilo ni dosegljivo na trgu, in originalni račun iz lekarne v tujini. ZZZS povrne ceno zdravila na računu v enakem odstotnem deležu, kot bi ga kril v primeru izdaje v slovenski lekarni,“ so še dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.