Slovenija
2705 ogledov

Denarja ne pošiljajte v navadnih kuvertah

Denar v kuverti Shutterstock
"Po pošti sem v kuverti poslala sestri na Hrvaško denar za njen rojstni dan. Kuverta je prišla na naslov, a denarja ni bilo v njej," je zapis na enem od forumov. To pa že zdaleč ni osamljen primer. Denarja ne pošiljajte v navadnih kuvertah, ampak izberite ustrezno storitev glede na vsebino pošiljke. Za pošiljanje denarja izberite vrednostno pismo.

Na Pošti Slovenije (PS) so nam pojasnili, da je zakonsko določeno, da je pravica in dolžnost pošiljatelja, da izbere poštno storitev, ki ustreza vrsti, vsebini in vrednosti pošiljke.

Pojasnili so, da v nobenem primeru v vsebino pošiljke nihče ne sme posegati in mora spoštovati tajnost poštnih pošiljk. V primeru, da uporabnik poštnih storitev uslužbenko na okencu povpraša za nasvet, mu uslužbenka svetuje, kakšno vrsto pošiljke naj izbere. "Prednosti primerne izbire vrste pošiljke se pokažejo prav v primeri pošiljanja denarja. Izbira vrednostnega poslovanja pri prenosu pošiljke namreč pošiljatelju zagotavlja odškodnino v višini označenega zneska na vrednostnem pismu v primeru izgube ali kraje pošiljke," so za zurnal24.si pojasnili na Pošti Slovenije

Označiti je treba vrednost pošiljke

Pojasnili so nam tudi, da je možno gotovino poslati tudi preko nakaznice ali z nakazilom na transakcijski račun. Pri pošiljanju denarja v tujino so omejitve tako pri pošiljanju vrednostnega pisma ali prek nakaznice ali z nakazilom na račun, vse je odvisno v katero državo želimo poslati ali nakazati denar. Pri pošiljanju gotovine po Sloveniji teh omejitev ni.

V primeru pošiljanjem vrednostnega pisma mora pošiljatelj na ovojnici označiti dejansko vrednost vsebine pošiljke, pri PS pravijo, da ni nujno da gre samo za denar. S tem je pošiljka zavarovana v primeru kakršnih koli nepravilnosti, in sicer v višini dejanske vrednosti vsebine.

V primeru pošiljanja gotovine, vrednostnih papirjev, dokumentov, poštnih znamk v tujino, predvsem v države na Balkanu, je temu namenjeno prav vrednostno pismo. Gotovino lahko uporabniki v nekatere države nakažejo tudi z mednarodno poštno nakaznico. "Na poštah in na spletni strani Pošte Slovenije lahko uporabniki v Seznamu držav, s katerimi se izmenjujejo pisemske pošiljke, preverijo, za katere države je storitev Vrednostno pismo na voljo in v kakšnem znesku. Pri državah, v katerih poštni operaterji te storitve ne sprejemajo, storitev in vrednost nista označeni. Objavljeni so tudi informativni roki prenosa omenjene storitve. Informacijo glede nakazil z mednarodno poštno nakaznico lahko uporabniki poiščejo v Seznamu držav, s katerimi je vzpostavljen poštno-nakazniški promet," še pojasnjujejo na PS.

V primeru kraje, izgube, poškodbe ali izropanja vrednostnega pisma, je uporabnik upravičen do odškodnine v znesku označene vrednosti oziroma do dejanske škode, ki je nastala, če je ta manjša od označene vrednosti. Uporabnik je upravičen tudi do povračila poštnine, plačane za izvedeno storitev.

Komentarjev 2
  • Xerxes 23:11 02.julij 2016.

    Če si bedak in počneš bedarije ... naslednjič se lahko kdo na forumu še pritoži, ker ko je hodil po dežju brez dežnika , se je zmočil...

  • Avatar Leon
    Leon 09:47 02.julij 2016.

    Dodatni zaslužek !