Slovenija
285 ogledov

Dijaka s svojim izdelkom prepričala trgovce

Zavod 404 Saša Despot
Luka Dragar in Jakob Stele sta dijaka drugega letnika Vegove gimnazije v Ljubljani, ki se lahko pohvalita, da bosta prihodnji mesec na trg dala svoj prvi izdelek.

V juniju bodo v določenih specializiranih trgovinah kupcem ponudili izdelek, ki je plod dela dveh slovenskih dijakov. 17-letni Luka Dragar in 16-letni Jakob Stele sta v okviru sodelovanja med Vegovo in Zavodom 404 zadnjih nekaj mesecev posvetila razvoju njunega prvenca. 

Lahko povesta, kaj je vajin izdelek?
Jakob: Izdelujeva vezje za kontroliranje barvnega LED traku. Izdelala sva tako vezje kot aplikacijo.
Luka: Prek te aplikacije, ki sva jo v celoti razvila sama, upravljamo prek Bluetooth povezave z vezjem, ki nato kontrolira lučke. Na telefonu lahko nastavimo, kakšne barve želimo, da so lučke, v kakšnem zaporedju naj utripajo, kako se barve prelivajo, ... 

Od kje ideja za takšen trak?
Jakob: Razmišljala sva o tem, kako bi lahko okrasila sobo ali pa si opremila kolo, lahko tudi avto. 
Luka: Izhajala sva iz čisto preproste ideje. Na kolo bi dal lučke, si z njimi osvetlil okvir kolesa in nato s pomočjo telefona upravljal z lučkami. Ponoči bi tako lahko imel v celoti osvetljeno kolo. 

Koliko časa je trajalo od ideje do faze, v kateri sta zdaj?
Jakob: Z razvijanjem ideje sva začela nekje decembra. Zadnjih nekaj mesecev v bistvu samo dodelujeva izdelek.
Luka: Delovni verziji sedaj dodajava različne funkcije, da bo uporabnikom bolj privlačno.

Zakaj sta se odločila, da bi izdelek poskušali prodati?
Luka: Že na začetku so bili mentorji na Zavodu 404 navdušeni nad najino idejo. Ko sva naredila prvo verzijo, ki je delala, so to videli kot produkt, ki bi ga nekdo lahko kupil. Rok (Capuder, ustanovitelj Zavoda 404, op. a.) nama je naročil, naj še naprej delava na izdelku, sam pa je šel v akcijo dogovarjanja s trgovinami. 

Zavod 404 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kako sta sprejela to njegovo idejo, da poskusite trak prodati?
Luka: Nama se je zdelo zanimivo, saj nisva tega pričakovala. Ko sva začela z razvijanjem, sva si želela samo, da bi nekaj naredila in se zraven kaj naučila. Mislila sva, da bova to imela doma in bo to to. Je pa to zanimiva izkušnja.

Skupaj z mentorji iz Zavoda 404 sem bil na enem od start-upov, kjer sem predstavil najin trak. Dobila sva že nekaj ponudb, da bi najin trak prilagodila potrebam zavodov, ki so se zanimali zanj. 

Kdaj bo trak mogoče kupiti?
Jakob: V začetku junija bo trak predvidoma na voljo v nekaterih trgovinah. 

Trenutno ekipo, ki se ukvarja z razvojem tega traku predstavljata zgolj vidva. Bo tako tudi ostalo?
Luka: Do te faze sva bila samo midva, ampak mislim, da bo treba sedaj vključiti še koga. Prvih nekaj verzij bova sama naredila, če pa se bo izkazalo, da se stvar dobro prodaja, bo treba razmisliti o tem, da bi proizvodnjo predali komu, ki bi to lahko serijsko delal. 

Kako pa poteka sama izdelava?
Jakob: Vezje in ohišje delava sama.
Luka: Shemo vezja je treba sprintati s pomočjo 3D printerja, ga dati na bakreno ploščico in nanjo spajkati elemente. To potem dava v škatlico, ki jo tudi 3D sprintamo. 

Sta med samim procesom izdelovanja kdaj bila na tem, da obupata? 
Jakob: Preden sva se lotila traku, sva imela drugo idejo z avtomobilčkom, a sva ugotovila, da z najinim trenutnim znanjem ni izvedljiva. 
Luka: Osredotočila sva se na bolj enostavno, a še vedno zanimivo idejo. Pri tem projektu na srečo nisva naletela na večje težave. Nekaj manjših je bilo, ko se nama je proces za kakšen teden zataknil. 

Nameravata idejo z avtomobilom kdaj vseeno izpeljati?
Jakob: Lahko. 
Luka: Za kakšen počitniški projekt bi lahko. 

Zavod 404 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kdaj vaju je začela zanimati tehnika?
Jakob: Mene sta elektrotehnika in programiranje zanimala že v osnovni šoli.
Luka: Ko sem enkrat videl nekoga, ki je izdeloval spletne strani, sem si rekel, da bi tudi jaz poskusil. Prav zato sem šel na Vegovo gimnazijo, računalniški modul. Pri najinem izdelku sem tako bil bolj zadolžen za programerski del. 

Vaju ne mika, da bi čas, ki ga namenita vajinemu projektu, preživela kako drugače?
Jakob
: Ne. Zanimivo je, da delaš in ti na koncu uspe narediti delujoč izdelek. 
Luka: Na koncu vidiš, da si nekaj naredil. Med samim procesom so trenutki, ko bi raje šel početi kaj drugega, ampak se splača vztrajati in nameniti še kakšno uro temu, da dokončaš zadevo. 

Imata že kakšne nove ideje, načrte za naprej?
Jakob: Trenutno imava še dodatne ideje glede tega traku. Imava pa seveda tudi še kakšne ideje, ki bi jih lahko razvila. 

Kdo vama je pri vsem tem najbolj pomagal?
Luka
: Zavod 404 kot mentorji. Nudili so nama podporo in dostop do orodja. 

Kdaj sta prvič prišla v stik z Zavodom 404?
Luka: Novembra so se nam na šoli predstavili in povedali, kaj delajo. Takrat se je začelo. Ob tem bi se rada zahvalila šoli, ki nama je omogočila, da sva se seznanila z njimi in pa zavodu, ki nama je nudil oporo v samem procesu.

Kako pa na vajin uspeh gledajo sovrstniki?
Jakob
: Zdi se jim zanimivo. Sva jim tudi že pokazala, kako stvar deluje. 
Luka: Jaz sem se malo pohvalil, da bova imela intervju. (smeh) Nekaj sošolcev je tudi za nama potem še na zavod prišlo.

Kaj pa pravijo doma?
Jakob: Všeč jim je in zadovoljni so, da sva tako napredovala s tem projektom.
Luka: Pri nas imamo doma podjetje in sta navdušena, da sem tudi jaz v te vode zavil. Zelo me podpirata.

Led trak Luka Dragar Jakob stele | Avtor: Zavod 404 Zavod 404

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:44 21.maj 2016.

    vse res in vse prav ampak pod člankom kjer je tak dosežek srednješolcev bi lahko tud mal optimizma pokazal, pa navdušenja da imamo tud take Slovence ne pa izključno samo negativizem.

  • allstarr111 22:07 21.maj 2016.

    super, še prej pa check this :)https://www.youtube.com/watch?v=XqPXU6ZqBYo

  • nergač 21:52 21.maj 2016.

    pokradli so pol države, navlekli nase cel državotvorni aparat, da ga uporabljajo po svoji presoji in koristih, sodstvo je mafijska združba, ki ščiti le priviligirance in sodi po le njemu znanih pravilih večkrat tudi samo s seboj v nasprotju (glej ...prikaži več zadnji primer v Luciji, brat sodnice, ki je bil interesent za nakup stanovanja, a to je le banalen primer iz dna, ki kaže kako globoko je rak že načel to tkivo...)....ti pa boš zdaj povedal nekaj v smislu pozitivne prihodnosti te države? Morda ja, a le na račun generacij teh dveh gospodičev, ki sta kot državljana že zadolžena do vratu.Čimprej ven iz te kloake, tisti, ki se reši še lahko!!! Sicer pa se sprijazni s to smrdljivo podalpsko korupcijsko greznico in poskušaj zase upleniti čimveč. Celo za kur..vo nižje plačano državno službo se v tej državi namreč potrebuje zveze in poznanstva v najmilejši obliki.