Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

Bosanskega oskarja dobi...

Sarajevski filmski festival
1/4
Reuters
V Sarajevu se je zaključil 18. sarajevski filmski festival.

Zmagovalci 18. sarajevskega festivala so:

Srce Sarajeva za najboljši film: Vsi v naši družini (romunski režiser Radu Jude)
Posebna nagrada žirije: Izza hribov (turški režiser Emir Alper)
Srce Sarajeva za najboljšo igralko: Marija Pikić, Bosna in Hercegovna (Otroci Sarajeva)
Srce Sarajeva za najboljšega igralca: Uliks Fehmiu, Srbija (Ulica vstaje)
Srce Sarajeva za najboljši kratki film: Vrnitev (kosovska režiserka Blerta Zeqiri)
Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film: Ugasni luč (romunska režiserka Ivana Mladenović)

Ostale zmagovalce si lahko ogledate tukaj.

V tekmovalnem programu igranih celovečercev je bilo v tekmi za nagrado srce Sarajeva za najboljši film devet filmskih stvaritev. V tekmovalnem programu dokumentarcev pa sta se za nagrado za najboljši film potegovala tudi dva slovenska filma, in sicer Maje Weiss ter Damjana Kozoleta.

V tekmovalnem programu igranih celovečercev so se za nagrade potegovali drugi celovečerec bosansko-hercegovske režiserke Aide Begić z naslovom "Djeca" (Otroci), ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu, turško-nemško-francoska koprodukcija "Babamini sesi" (Glas mojega očeta), katere režijo podpisujeta Orhan Eskiköy in Zeynel Dogan, turško-grška koprodukcija "Tepenin ardi" (Izza hribov) Emina Alperja, srbski film "Ustanička ulica" (Ulica vstaje) Miroslava Terzića, romunski "Toata lumea din familia noastra" (Vsi iz naše družine), katerega režijo podpisuje Radu Jude, film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske Ženska, ki si je otrla solze, avstrijska predstavnika "Grenzgänger" (Na meji) v režiji Floriana Flickerja in "What is love" (Kaj je ljubezen) Ruth Mader ter turški film "Simdiki zaman" (Sedanjost), katerega režijo podpisuje Belmin Söylemez.

Maja Weiss je bila v tekmi za nagrado za dokumentarec s filmom Fant, pobratim smrti 2, za katerega sta scenarij napisala z Gorazdom Perkom, scenarist in režiser Damjan Kozole pa s filmom Dolge počitnice.

Žiriji letošnjega tekmovalnega programa za celovečerne filme so predsedovali madžarski režiser Kornel Mundruczo. Žirija je poleg nagrade srce Sarajeva za najboljši film podelila še posebno nagrado ter nagrado srce Sarajeva za najboljšo igralko in igralca. Posebno nagrado filmskega festivala v Sarajevu, častno srce Sarajeva, letos prejme hrvaški filmski umetnik Brako Lustig.

Na letošnjem festivalu so sicer prikazali 210 filmov iz 57 držav. Festivala se je kot častna meščanka prestolnice BiH udeležila tudi ameriška igralka Angelina Jolie,letošni festival pa je obiskal tudi igralec Jeremy Irons.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.