Slovenija
1007 ogledov

Dobičkonosni državni posli podjetja Minis: Od blokiranih računov do vrtoglavih dobičkov

Panelna ograja na meji Slovenije in Hrvaške Davor Visnjic/PIXSELL
Podjetju Minis iz Žalca oziroma njegovemu lastniku je glede na objavo letnih poročil lansko leto "padla sekira v med". Po nekaj tisočakih dobička v prejšnjih letih, so imeli lani za dobrega pol milijona evrov čistega dobička.

O podjetju Minis, ki skrbi za dobavo in postavitev rezilne žice in panelne ograje, smo na Žurnalu24 že pisali. O samem podjetju, njegovih referencah in načinu pridobitve milijonskega državnega posla je namreč znanega le malo. Vse podatke namreč gospodarsko ministrstvo in zavod za blagovne rezerve, ki je prevzelo vlogo ograjevanja države, vodita pod oznako tajnosti - interno.

Zadnje včeraj objavljeno letno poročil na spletnih straneh agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) pa razkriva, da ima podjetje v primerjavi z letom prej kar za 1820 odstotkov višji čisti dobiček. K temu je zagotovo pripomogel tudi posel z državo, po podatkih iz aplikacije Erarja za nadzor javnih sredstev je podjetje le lani od države preko zavoda za blagovne rezerve prejelo okoli 3,4 milijona evrov in še dodatno skoraj 140 tisočakov od notranjega ministrstva.

Od dobička pa je pričakovano imel največ lastnik podjetja Bojan Plohl, ki si je izplačal 480.000 evrov bruto dobička. Ob koncu lanskega leta pa je lastnik sam sebi dal kratkoročno posojilo v višini 210.564,89 evra.

V tem času pa se je sodeč po letnih poročilih tudi znatno povečalo število zaposlenih. Leta 2015 je namreč podjetje glede na povprečno število zaposlenih na podlagi delovnih ur v obračunskem obdobju zaposlovalo le 1,5 človeka, lani pa nato že 17,75.

Prav zaradi majhnega števila zaposlenih in v preteklosti tudi blokiranih računov so nekateri poslanci s podpredsednico državnozborske komisije Alenka Bratušek za nadzor javnih financ na čelu prepričani, da je pri nakupih rezine žice in panelne ograje, s katero je ograjena Slovenija, prihajalo do nepravilnosti. Ponovno bodo zahtevali umik stopnje tajnosti z vseh podatkov.

O delovanju podjetja je za Dnevnik spregovoril tudi njegov lastnik, ki je bil doslej zavit v molk. Zagotovil je, da je njegovo podjetje vse prevzete pogodbene obveznosti izpolnilo s skrbnostjo, sam posel pa pridobilo na povsem zakonit način, brez kakršnih koli zvez in poznanstev. "Naša družba nikakor ni 'poštni nabiralnik' družba, kot to zmotno navaja gospa Alenka Bratušek ter kot to zmotno povzemajo mediji," se je na vprašanja časnika odzval Plohl.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kocka55 10:04 05.maj 2017.

    Dobičkonosni državni posli podjetja Minis: Od blokiranih računov do vrtoglavih dobičkov. BAJE, da so to znani DEČKI iz Celjske Savinjske regije v takšnih in podobnih RABOTAH, do sedaj se jim je vedno izšlo! Tako se govori po Celjskih kafičih, kjer ...prikaži več kroži seznam vpletenih. Drugače pa ti dečki v širši celjski občini, obvladujejo trgovske in živilsko proizvodne obrate - KLAN z Hotelirstvom –zdraviliščem s pomočjo odvetnikov in POLITIKE vseh barv in časa.

  • stanekos 22:54 04.maj 2017.

    SMC na kurnik zgodovine

  • Avatar Leon
    Leon 20:05 04.maj 2017.

    Vladajoča kasta katerih morala se meri v karatih . I FEEL MONEY .