Slovenija
159 ogledov

Dohodninski rekorderji: 700 tisočakov prihodkov, od tega več bonitet kot plače

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Do milijona evrov plače je mogoče priti tudi v Sloveniji, (le) polovica dohodninskih rekorderjev na lestvico pretežno s plačo.

Kdor hoče milijon evrov plače, naj gre v Ameriko, je pred dobrimi šestimi leti v intervjuju za Žurnal dejal sindikalist Dušan Rebolj. A tudi v Sloveniji je dosegljiva milijonska plača. Več kot milijon evrov prihodkov, ki se štejejo v dohodnino, so imeli lani trije Slovenci. 

88 tisoč evrov mesečne plače

Podatki Finančne uprave o najvišjih dohodkih kažejo, da je nekdo lani prejel kar milijon in šestdeset tisoč dohodkov, od tega pa je bil pretežni vir iz plače in povračil stroškov v zvezi z delom. Če bi bili vsi prihodki plača, to na mesec pomeni neverjetnih 88 tisoč evrov bruto plače. 

Slovenija 07.11.2013 Joze Colaric predsednik uprave in generalni direktor, inter | Avtor: Saša Despot/Žurnal24 Saša Despot/Žurnal24
Za primerjavo: predsednik uprave Krke Jože Colarič je lani prejel 758 tisoč evrov bruto plače, to je 58 tisoč evrov bruto na mesec in pol manj kot neznanec, ki se je sicer uvrstil šele na tretje mesto najvišjih prihodkov, ki se vštevajo v dohodnino.  

Državi je neznanec z lestvice (po plačilu prispevkov) plačal še 408 tisoč evrov dohodnine, s tem prihodkom pa se je uvrstil šele na tretje mesto lestvice dohodninskih rekorderjev. 

S. p. državi plačal skoraj milijon evrov dohodnine

Na prvem mestu je s skoraj 1,9 milijona evrov prihodkov samostojni podjetnik, največ mu jih je prinesel dobiček iz dejavnosti, državi pa je plačal skoraj milijon evrov dohodnine (926.784 evrov). 

Dva milijona dobil od prenosa pravic

Drugi po dohodkih, ki se vštevajo v dohodnino, je z 1,8 milijona evrov nekdo, ki pa večine svojega dohodka ni dobil s plačo, niti ne gre za samostojnega podjetnika, ampak za nekoga, ki je večino svojega dohodka dobil s prenosom premoženjske pravice. 

V tem primeru bi lahko šlo za glasbenika, ki je zaslužil z avtorskimi pravicami, ali pa za izumitelja oziroma inovatorja, lahko pa tudi športnika, ki bi podjetju na primer za reklamo posodil svoje ime in obraz. V to kategorijo prihodkov spadajo tudi prihodki od spletnih oglaševalskih mrež, če ima spletno stran v lasti fizična oseba, a so takšni prihodki za slovenske spletne strani znanstvena fantastika. 

Večino od 700 tisoč evrov od bonitet

Večino od skoraj sedemsto tisoč evrov prihodkov je nekdo prejel, verjeli ali ne, z bonitetami. Če si za primerjavo spet sposodimo Colariča: lani je prejel 13 tisoč bonitet. 

Mercedes  C350 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Boniteta je na primer uporaba službenega vozila v zasebne namene, brezplačna uporaba stanovanja, ugodno posojilo (boniteta je le razlika med dano in tržno obrestno mero), izreden popust pri prodaji blaga ali storitev za zaposlene, plačilo izobraževanja ali zavarovanja za zaposlenega ter darila delodajalca delavcu. Glede na izjemno višino teh bonitet bi lahko šlo morda za pravico do nakupa delnic oziroma deleža po znižani vrednosti. 

Enigma: preostali drugi dohodki

Med petnajstimi z najvišjimi prihodki je na osmem mestu nekdo, ki je pretežni del svojih 699 tisoč evrov dohodkov prejel v kategoriji, ki jo finančna uprava poimenuje Preostali drugi dohodki. V tej rubriki ni dobitnikov sedmice, saj prihodki iz iger na srečo ne spadajo v to kategorijo, gre pa za nagrade (lahko tudi v naravi) in dobitke v nagradnih igrah ter odkupne vrednosti pokojninskega zavarovanja. Mogoče je torej, da je nekdo zelo veliko varčeval za pokojnino, nato pa si je privarčevani denar izplačal. 

Dohodninski rekorderji | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Na lestvici prvih petnajst po dohodkih jih je osem največ prihodkov prejelo s plačo, trije z dobičkom kot samostojni podjetniki, dva sta največ denarja dobila z bonitetami, po eden pa s prenosom premoženjske pravice in z drugimi dohodki. Prvi je imel lani 1,9 milijona evrov prihodkov, 15. pa 548 tisočakov. 

Petnajst ljudi z najvišjimi prihodki je skupaj plačalo za 5,6 milijona evrov dohodnine. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Skippy 10:10 26.januar 2016.

    Kakšne neumnosti. Bogastvo ni na plečih revnih. Tudi če vso to bogastvo razdeliš na revne, bo vsak dobil 100 evrov, ki jih jutri ne bo imel in bo enako kot predvčerajšnjim.

  • westal 06:04 16.december 2015.

    Komaj čakam da se začne.

  • izRODEk 00:35 16.december 2015.

    Osnovna logika, ki se ne bo nikoli spremenila: Vsi, kateri imajo visoke dohodke, jih imajo zaradi tega, ker jih ima nekdo drugi nizke.Enostavno pravilo proračuna: deli se toliko, kot se ustvari. Če bi ves ta denar porazdelil med ...prikaži več vse udeležene v procesu dela, bi imeli vsi ljudje dovolj za lagodno življenje. Res pa, da ne bi bilo pregrešno dragih domovanj, avtomobilov, jaht in drugega luksuza.Torej: vso to bogastvo je na plečih revnih ljudi.Živel kapitalizem? Nekaj časa še. Potem pa nastopi revolucija, kri, žalost. In potem vse znova.