Slovenija
121 ogledov

Dolg, primeren za bogate

Podžupanja Jadranka Dakić pravi, da bi lahko MOL dolg v višini 132 milijonov evr Žurnal24 main
Zaključni račun. MOL ima 132 milijonov evrov dolga. Največ na račun Stožic.

Ljubljana. Mestna občina Ljubljana (MOL) je lani porabila 402 milijona evrov, imela je 373 milijonov evrov prihodkov in 132 milijonov evrov dolga, je zapisano v zaključnem računu, ki so ga mestni svetniki sprejeli na včerajšnji seji.

Stožice bodo stale
Prav na zadolževanje MOL je letelo največ kritik. “Saj si sploh ne morem predstavljati, koliko je 132 milijonov evrov. Če bi zložili vse nobel avtomobile od Medvod do Ljubljane, ne bi dobili te vsote. Zakaj smo se tako zadolžili? Kdaj bomo to vrnili?” se je spraševala Mojca Škrinjar iz SDS. “To je zadolžitev, ki je primerna za bogato občino. Ljubljančani so lani oktobra dobro vedeli, zakaj smo se zadolžili,” ji je odgovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Podžupanja Jadranka Dakić je dodala: “Naša proračuna za naslednji dve leti sta okoli 330 milijonov evrov. Če se odločimo, da ne damo nič v razvoj, lahko ta dolg odplačamo v enem letu. Ker smo bogata občina, to lahko naredimo.

Žiga Turk (SDS) je Jankoviću čestiral, da je minus v blagajni dobro krpal s prestavljanjem denarja iz enega žepa v drugega, ko je na primer Energetika za občinski delež v Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (Te-Tol) plačala 15 milijonov evrov. Sicer pa je bilo v lanskem rebalansu namesto 402 milijonov evrov načrtovanih 356 milijonov odhodkov, a je občini načrte prekrižal Center Stožice.

Zanj bo morala MOL plačati dodatnih 40 milijonov evrov, čeprav je Janković na začetku obljubljal, da ne bo šel niti evro iz občinskega proračuna. Ob MOL, ki je lani vzela še eno posojilo za 20 milijonov evrov, sta zadolžena tudi Javni holding Ljubljana, in sicer za 11 milijonov evrov, ter Javni stanovanjski sklad MOL za 31 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.