Slovenija
6243 ogledov

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah: Ni imela znakov, test pa pozitiven

Koronavirus Profimedia
Ena od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je pozitivna na koronavirus. Znake opazili tudi pri eni od oskrbovank.

Potem ko je bil test ene od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena od ostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom, vsi ostali testi pa so bili negativni.

Kot so danes sporočili iz šmarske občine, delavka, pri kateri je bila potrjena okužba, v preteklih dneh ni kazala nobenega znaka okužbe, ne povišane telesne temperature, prehlada ali kakršnega koli slabega počutja.

V omenjenem domu, ki skrbi za okoli 200 starostnikov, že od pojava koronavirusa v državi izvajajo vse ukrepe po navodilih pristojnih služb. Tako so tudi takoj po prejemu obvestila o potrjeni okužbi izvedli vse ukrepe po navodilih dežurnega epidemiologa.

Zaposlene, ki so bili v neposrednem stiku z uslužbenko, pri kateri je bila okužba potrjena, so poslali domov, na vseh oddelkih pa začeli stanovalce pogosteje opazovati in jim meriti telesno temperaturo.

Odpadki s covid-19 Koronavirus Slovenija Uporabljene robčke in rokavice odložimo v vrečo in hranimo 72 ur

Znaki tudi pri eni od oskrbovank

Danes ponoči so se bolezenski znaki pojavili pri eni od oskrbovank, ki so jo po navodilih dežurnega zdravnika takoj izolirali in je pod zdravniškim nadzorom. Ostali stanovalci se počutijo dobro in je zanje ustrezno poskrbljeno, so še sporočili.

Direktorica doma Gordana Drimel je za Delo dejala, da je najhuje, ker zaposlena ni kazala popolnoma nobenih znakov. Delavcem redno merijo temperaturo in jih sprašujejo o počutju. "To torej pomeni, da je čisto vsak od nas lahko okužen, pa sploh ne vemo. In tudi če testirajo vse odvzete brise, je vprašanje, kaj bo čez dva dni." 

zvonec Zdravje Kako naj se samoizolira, kdor živi v garsonjeri?

Ob tem pa je izpostavila, da do danes v dom upokojencev niso prejeli niti enega samega kosa zaščitne opreme. Opremo so začeli naročati pred dvema mesecema in pristojne opozarjati, da bodo domovi za upokojence to opremo zelo potrebovali. Trenutno jim je na pomoč priskočil zdravstveni dom in jim posodil opremo, kar bo zadostovalo za kakšen dan. Kako bo naprej, ne ve. 

"Stanje je katastrofalno"
Na težave z opremo opozarjajo tudi v Zdravstvenem domu Kranj. Direktorica Lili Gantar Žura napoveduje, da bodo vstopno točko zaprli, ko bo zmanjkalo opreme. Na voljo imajo še štiri ustrezne zaščitne maske, od tega so jim tri ustrezne maske poslali iz Škofje Loke. Z opremo ravnajo zelo racionalno. Tako ne menjajo zaščitne opreme pri vsakem bolniku, ampak počakajo, da se nabere pet ali šest bolnikov, pri katerih sumijo na koronavirus, potem se zdravnik obleče in jih obravnava. Težave s pomanjkanjem opreme imajo tudi na Jesenicah, kjer deluje druga vstopna točka na Gorenjskem. 

V ZD se strogega nadzora ne da več zagotavljati

Vodja šmarske civilne zaščite Anton Stoklas je povedal, da jih omenjene informacije skrbijo, skrb nad dogajanjem v domu pa je zdaj prevzela celjska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tamkajšnji zdravstveni dom, ki sicer pokriva šest zdravstvenih postaj, trenutno obratuje le na centralni lokaciji, kjer delujejo štiri ambulante - ena je strogo ločena in namenjena infekcijskim zadevam, druga nujni medicinski pomoči, tretja za preveze in nenujna stanja, v četrti pa opravljajo administrativne zadeve.

Predvidoma že v četrtek nameravajo po besedah Stoklasa zunaj doma pripraviti enotno vstopno točko, saj se v njem strogega nadzora ne da več zagotavljati, želijo pa v njem zagotoviti razmere za delo ostalim nujnim posredovanjem.

Nič od obljub o opremi: "Zdržimo lahko še danes"

Tudi Stoklas je poudaril, da trenutno skoraj nimajo več na voljo zaščitne opreme, kljub zagotovilom države pa do danes iz blagovnim rezerv niso prejeli še ničesar. Najbolj manjkajo zaščitne maske in rokavice, pa tudi razkužila.

"Trenutno smo povsem na minimumu. Pripravljenih imamo skoraj sto prostovoljcev, ki bi pomagali, če bo to potrebno, a jim ne moremo zagotoviti opreme. Zdržimo lahko še danes, opremo smo si že začeli posojati med seboj," je razmere opisal predstavnik šmarske civilne zaščite, ki še ne ve, kdaj bodo kljub oddanemu naročilu prejeli karkoli.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mph 17:45 18.marec 2020.

    To ni nič novega, zato je tolikor bolj grozljiva odločitev vlade, da "nima smisla testirat", če ni prav izrazitih znakov. Kje so se ti našli ..... In sistem je vse prej kot preobremenjen s testiranji.

  • leydi 17:40 18.marec 2020.

    HELLO: POSOJILO MED SREČNIMI ONLINE INDIVIDUALI V 72 urah Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavljate v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se ...prikaži večse obrnite na to e-pošto: marialeydi06@gmail.com, če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju

  • leydi 17:39 18.marec 2020.

    HELLO: POSOJILO MED SREČNIMI ONLINE INDIVIDUALI V 72 urah Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavljate v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se ...prikaži večse obrnite na to e-pošto: marialeydi06@gmail.com, če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju

Sorodne novice