Slovenija
129 ogledov

Dopust za županov rojstni dan

slovenija 17.04.14. Obcina Velika Polana, zupan Damijan Jaklin, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Predčasno zaprli občino. Ministrstvo: Delovni čas lahko urejajo samostojno.

"V ponedeljek so se veselili vsi zaposleni na Občini Velika Polana, ker je imel župan Damijan Jaklin rojstni dan. Ob 11. uri je preprosto zaprl občino in vse povabil k sebi na pogostitev," je zmotilo enega od občanov.

Informacijo smo preverili pri županu, ki pravi, da so občino prejšnji ponedeljek res zaprli ob 10.30 (uradne ure so sicer do 15.00) in da je imel rojstni dan, vendar naj ne bi šlo za zabavo: "Nič nisem praznoval rojstnega dne. Sodelavce sem povabil na malico k sebi domov, to ni bila fešta. Praznovanje bom šele imel."

Dopust za malico

Na občini ob tem poudarjajo, da so občane o predčasnem zaprtju občine pravočasno obvestili, in sicer v petek (en delovni dan prej) na oglasni deski občine, od občanov pa naj ne bi dobili nobenih pripomb. "Ne glede na to pa so vsi zaposleni občine dostopni na mobilnih telefonih," dodaja župan. Sam je imel ta dan letni dopust, zaposleni pa so ga koristili pet ur.

Za stališče do takega ravnanja smo prosili Skupnost občin Slovenije, kjer se do tega primera niso želeli opredeliti, saj "ne poznamo natančnih okoliščin in ne razpolagamo z vsemi podatki". Od vprašanja, ali je zaprtje občine za osebni interes na splošno sporno, pa so se prav tako distancirali.

Občine samostojne

Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da lokalne skupnosti delovni čas zaposlenih v občinski upravi urejajo samostojno. "Določbe uredbe o upravnem poslovanju veljajo za vse organe državne uprave in nosilce javnih pooblastil, ne pa tudi za občinske organe."

Komentarjev 3
  • Pepe007 09:24 22.april 2014.

    Team building se lahko dela izven uradnih ur in je še zmeraj znotraj delovnega časa.Dejstvo je, da pravzaprav teh občinskih "veljakov" nihče zares ne rabi. Tega se tudi sami zavedajo, zato niso storili ne vem kake napake, če so ...prikaži več to naredili med uradnimi urami.

  • Prudi 09:18 22.april 2014.

    Slovenska foušija, namesto podpirati takšna dejanja (team building), raje takoj klicat novinarje. Da bi pa vsaj malo "potrpeli" in šli kaki drugi dan urediti stvari na občino, to pa ne. Pa ne gori voda, če se papir ne uredi točno ...prikaži več ta dan. Pa ne pozabiti, nihče ni odšel iz delovnga mesta kr tko, ampak je vzel doust. Pri meni imajo +.

  • Pepe007 07:52 22.april 2014.

    Ljudje masovno hodimo en dan prej na oglasno desko gledat, če bo javna inštitucija naslednji dan normalno delala???