Slovenija
380 ogledov

Drnovška pospremili na zadnjo pot

Zadnji poklon dr. Janezu Drnovšku so že dopoldne izkazali trije predsedniki: pre
1/24
Žurnal24 main
Na pokopališču v Zagorju ob Savi so pokopali nekdanjega predsednika države in nekdanjega premierja Janeza Drnovška. Pogrebu je poleg ožjih družinskih članov in pokojnikovih prijateljev prisostvovalo še okoli tisoč ljudi.

Žalni sprevod z žaro z Drnovškovimi posmrtnimi ostanki je mrliško vežico na zagorskem pokopališču zapustil ob 15. uri in se napotil proti družinskemu grobu. Na čelu žalnega sprevoda so bili pokojnikov sin Jaša Drnovšek , hči Nana Forte in sestra Helena Drnovšek Zorko . Sprevodu je proti grobu spontano sledila množica, ki se je zbrala pred mrliško vežico.

Pred grobom je v spomin na svojega brata nekaj besed spregovorila sestra Helena. Ta je v svojem govoru izpostavila pomembnost duhovnosti in dobrote. Nato je pevska skupina zapela lastno skladbo z naslovom Ave Maria. Po koncu pesmi so pokojnikovo žaro spustili v grob. Zbrani so potem počasi zapustili pokopališče.

Zadnja pot © Anže Petkovšek

 
Državni vrh se je Drnovšku poklonil še zadnjič
Na pokopališče v Zagorju ob Savi so se v mrliško vežico, kamor so ob deveti uri pripeljali žaro s posmrtnimi ostanki Drnovška, prišli poklonit predsednik republike Danilo Türk , premier Janez Janša in predsednik državnega zbora  France Cukjati . Vsi trije so tudi izrekli sožalje pokojnikovemu sinu Jaši Drnovšku, hčeri Nani Forte in sestri Heleni Drnovšek Zorko ter se vpisali v žalno knjigo.

Drnovšku so se prišli poklonit tudi predsednica in podpredsednica LDS Katarina Kresal in Zdenka Cerar , člani strankine poslanske skupine in zagorski župan Matjaž Švagan , nekdanji predsednik republike Milan Kučan in predsednikov nekdanji svetovalec Ivo Vajgl , nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari , predsednik Zares Gregor Golobič s skupino poslancev svoje stranke, avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko ter ministri iz SLS v obdobju Drnovškove vlade 1997–2000.

Poleg njih se je Drnovšku prišlo poklonit tudi več kot tisoč državljanov in državljank, večinoma domačinov. Ob koncu vpisov v žalno knjigo in izrekanju sožalja je okoli 15. ure sledil nastop kantavtorja Vlada Kreslina .

Kraj poslednjega počitka © Anže Petkovšek

 
V cerkvi svetega Nikolaja maša za Drnovška
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval mašo za nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška. Nagovor pa je imel celjski škof Anton Stres , ki je izpostavil, da si je Drnovšek prizadeval, da bi prerasli nasprotja in "da bi Katoliška cerkev v Sloveniji delovala samoumevno in brez ovir".

Uran se je v uvodu spomnil na Drnovška, ko sta bila pred tremi leti skupaj na Sveti gori nad Zagorjem. Takrat je po Uranovih besedah pokojni predsednik z veliko notranjo zbranostjo obudil spomin na svojo mater, ko je z njo prihajal na ta kraj. "Tudi od teh spominov je pokojni živel in deloval tako, kot je po najboljših močeh zmogel," je še dejal Uran.

Sožalje svojcem © BOBO

 

Sožalje izrazili številni Slovenci po svetu
Sožalje Drnovškovim svojcem so v imenu Slovenk in Slovencev po svetu izrazili tudi v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot so zapisali, je novica o smrti nekdanjega predsednika globoko pretresla številne Slovenke in Slovence. "Spominjali se ga bodo kot modrega in preudarnega politika, ki je Slovenijo popeljal k samostojnosti in je imel ključno vlogo v pripravah Slovenije na vstop v Evropsko unijo. V srcih Slovenk in Slovencev po svetu je pustil globoko in neizbrisno sled," so zapisali v sporočilu za javnost.

Državljani in državljanke se z vpisom v žalne knjige v predsedniškem uradu in po več občinah po Sloveniji množično poslavljajo od priljubljenega voditelja. © IFP

 

Dolge vrste za vpis v žalno knjigo
Številni so se spominu na pokojnega nekdanjega predsednika republike poklonili z vpisom v žalne knjige, ki so odprte v predsedniški palači v Ljubljani in v nekaterih občinah po Sloveniji. Prav tako je vpis v žalno knjigo omogočen na spletni strani urada predsednika republike. Vpis v žalne knjige po Sloveniji in na slovenskih veleposlaništvih v tujini je mogoč še danes in v sredo.

Žalna knjiga v veliki dvorani predsedniške palače je odprta danes do 20. ure, prav tako pa bo za vpis odprta tudi jutri, od 8. do 20. ure. Še danes in jutri bodo od 8. do 20. ure odprte žalne knjige v Pretorski palači v Kopru, v dvorani generala Rudolfa Maistra v Mariboru, v Narodnem domu v Celju ter v Murski Soboti, Kranju, Velenju, Piranu, Izoli in na Ptuju.

Na vpis v žalne knjige čaka ogromno ljudi. Prek spleta se je Drnovšku poklonilo že 34 tisoč ljudi, na uro pa naj bi se v predsedniški palači v žalno knjigo vpisalo okoli 150 ljudi.

Nekdanjemu premierju in predsedniku so se z minuto molka in žalno sejo poklonili tudi v državnem zboru. © BOBO

 
Poklon tudi na žalni seji
Od Drnovška so se včeraj z žalno sejo poslovili tudi poslanci. Žalne seje so se udeležili tudi Drnovškova sestra in njegova otroka Nana in Jaša. Zaradi spoštovanja do pokojnega so poslanske skupine odpovedale napovedana vprašanja poslancev predsedniku vlade in ministrom. Zbrane sta po minuti molka nagovorila predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik republike Danilo Türk. Türk je poudaril, da žalujemo za enim od največjih sinov svojega naroda in da je bil Drnovšek osebnost, ki so jo ljudje želeli videti med politiki. Cukjati pa je v žalnem govoru Drnovška opisal kot človeka, ki sta ga odlikovali potrpežljivost in preudarnost. "Naj spomin na Janeza Drnovška pripomore, da bomo tudi mi boljši politiki in boljši ljudje," je še dodal.

Predsedniku so se prišli pokloniti tudi člani motorističnega društva. © Anže Petkovšek

 
Človek, politik, humanitarec
Nekdanji predsednik republike in nekdanji predsednik vlade Drnovšek je preminil v 58. letu starosti v soboto zjutraj na svojem domu na Zaplani pri Vrhniki. Premagala ga je huda bolezen, s katero se je bojeval devet let. V svojem zadnjem sporočilu, objavljenem na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj, je Drnovšek pozval k miru in dobroti: "Poleg miru mora biti še kaj, kar daje našemu življenju smisel. Res je. Dobrota. Dobrota? Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel. Torej mir in dobro? Mir in dobro."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.