Slovenija
397 ogledov

Drugi tir: Za Cerarja in vlado kazenska ovadba

Vili Kovačič Anže Petkovšek
Pobudniki referenduma o drugem tiru kazensko ovadili premierja in vlado. Vlada odgovarja gremo naprej, po scenariju A.

Predsednik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je popoldne v DZ vložili okoli 46 tisoč zbranih podpisov za razpis referenduma o gradnji drugega tira.

Še pred tem je pobudnik referenduma sporočil, da se da je kazensko ovadil premierja Mira Cerarja in vlado, ker sta po njegovem pri projektu drugi tir zavestno zavajala davkoplačevalce. Kot je dejal na novinarski konferenci, je prepričan, da sta vlada in Cerar "zavestno, z namenom oškodovanja, z lažnim prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto in pustila v zmoti slovenske državljane, jih s tem zapeljala, da v škodo svojega ali tujega premoženja opustijo podporo referendumu o drugem tiru".

Kovačič je še pojasnil, da je predlog za pregon vlade in Cerarja podal zato, ker so ga pristojni organi dolžni obravnavati, ovadbo pa bi lahko z "levo roko zavrgli".

Ministrsto odgovarja: Gremo naprej, po scenariju A

Na ministrstvu za infrastrukturo medtem z aktivnostmi nadaljujejo, je še pred predajo podpisov v DZ izjavil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben.

"To pomeni scenarij A, ki temelji na rezultatih iz prejšnjega tedna. V petek je Evropska komisija odobrila 44 milijonov evropskih sredstev za pripravljani projekt. To pomeni, da so na nek način potrdili naš model, torej naš koncept tehnične izvedbe in našo finančno konstrukcijo," je poudaril Leben in dodal, da že v začetku avgusta izzide razpis za pripravljalna dela na projektu drugi tir.

Slovenija je z drugim tirom uspešno kandidirala na tretjem razpisu Instrumenta za povezovanje Evrope. 44,3 milijonov evrov pridobljenih nepovratnih sredstev  bo namenjenih za pripravljalna, arheološka ter geološka dela.

Sicer se namerava Slovenija z drugim tirom do 14. julija prijaviti še na t.i. blending razpis, na katerem na infrastrukturnem ministrstvu računajo na med 80 in 100 milijonov evrov sredstev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 09:58 01.julij 2017.

    Za Cerarja in vlado kazenska ovadba....................Kakšen fantastičen dan !

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:36 28.junij 2017.

    referendum v slo ne velja,v nedeljo so trgovine odprte kljub izglasanega da ne bodo,zdaj so pa še dalj časa odprte kot kdajkoli prej,naslednji korak bo pa še odprto celo noč

  • valerijakregar 20:42 27.junij 2017.

    referendum so bo vršil hkrati z izborom predsednika jeseni.tako da kakšnih večjih stroškov ne bo.bo pa verjetno cmerarska vlada močno proti istočasnemu "dogajanju" !pa če vse crkne !