Slovenija
51 ogledov

Edward Snowden pripravljen oditi v zapor, a za krajši čas

razno 10.06.13. Edward Snowden, american, javnosti posredoval informacijo o zaup Reuters
Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je v intervjuju za televizijo BBC izrazil pripravljenost, da gre po morebitni vrnitvi v ZDA tudi v zapor, vendar ne za najmanj 30 let, kolikor mu grozi, če bo obsojen kot vohun.

"Nočem postati dejavnik odvračanja za vse tiste, ki bodo kdaj v prihodnosti skušali storiti, kar je prav," je dejal Snowden, ki od poletja 2013 spravlja v zadrego ameriško in druge vlade z razkrivanjem skrivnosti o ponorelem nadzoru v imenu vojne proti terorizmu.

Snowden je maja 2013 pobegnil s Havajev, kjer je delal pri NSA, v Hongkong od tam pa v Rusijo, ki mu je podelila azil. Kot kaže, želi nazaj v domovino, saj je za BBC dejal, da je stopil v stik s pravosodnim ministrstvom ZDA in izrazil pripravljenost sprejeti zaporno kazen.

Ameriške oblasti mu še niso odgovorile

Edward Snowden | Avtor: EPA EPA
Ministrstvo mu še ni odgovorilo. V ZDA ga preganjajo kot vohuna, kar pomeni, da mu bodo sodili brez porote za zaprtimi vrati in mu prisodili najmanj 30 let zapora, najverjetneje pa dosmrtno ječo.

Ameriški obveščevalci mu dejanj ne bodo nikoli oprostili in bodo zahtevali najostrejšo kazen. Podobno se je zgodilo Jonathanu Pollardu, ki je pred 30 leti vohunil za zavezniško državo Izrael in bo izpuščen šele letos novembra, ko se mu izteče kazen, čeprav so izraelski in ameriški politiki dolga leta lobirali za njegovo predčasno izpustitev.

Snowden je ZDA osramotil veliko bolj kot Pollard, zato nekdanji direktor NSA Michael Hayden meni, da se ne bo vrnil v domovino. "Če mene vprašate, bo umrl v Moskvi," je dejal za BBC.

Nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder je sicer pred tedni ugibal, da bi se bilo morda mogoče kaj dogovoriti, vendar ni več na položaju in njegovo mnenje ne šteje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 11:27 06.oktober 2015.

    Ta ne bo več videl svobode če ga zaprejo ...