Slovenija
14 ogledov

EK: jeseni postopek proti Sloveniji

Komisar je v primeru Slovenije vnovič izrecno opozoril tudi na vpliv staranja pr Žurnal24 main
Zaradi prekomernega javnofinančnega primanjkljaja bo Evropska komisija jeseni proti Sloveniji uvedla postopek. Ministrstvo za finance: delamo na finančni konsolidaciji.

Evropska komisija Sloveniji napoveduje javnofinančni primanjkljaj v višini 5,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) za letos in 3,9 odstotka BDP za naslednje leto, kar presega prag treh odstotkov BDP, ki ga dopušča pakt o stabilnosti in rasti. Povsem mogoče je, da se te številke ob novi, jesenski napovedi "žal ne bodo izboljšale", je menil komisar. "Tako bo sprožen postopek zaradi čezmernega primanjkljaja z rokom in priporočili za popravo stanja," je pojasnil komisar.

 
 

Postopek zaradi čezmernega primanjkljaja je napovedan in bo sprožen pred koncem leta.

Joaquin Almunia

 

Staranje obremenjuje finance
Komisar je v primeru Slovenije vnovič izrecno opozoril tudi na vpliv staranja prebivalstva na dolgoročno vzdržnost javnih financ. "Tudi tokrat ponavljamo, da menimo, da je Slovenija ena od držav z evrom z jasnejšimi izzivi glede dolgoročne vzdržnosti javnih financ zaradi pritiska staranja prebivalstva in razmer v javnih storitvah, povezanih s staranjem prebivalstva. Tako ponavljamo to mnenje," je pojasnil komisar.

Mnenje slovenskih oblasti, ki niso zadovoljne z ocenami in predlogi Evropske komisije na tem področju, je komisar komentiral z besedami, da "ni prvič, da o tem razpravljamo s Slovenijo". Pojasnil je, da komisija uporablja skupno metodologijo in instrumente pri ocenjevanju teh razmer v državah članicah. "Slovenija je edina država, ki se ne strinja z rezultati skupne metodologije. Mogoče ima Slovenija prav in vsi ostali ne, ampak menim, da je prej obratno," je dejal.

Komisija tako Slovenijo poziva, naj letos izvede spodbujevalne ukrepe v skladu z evropskim načrtom za oživitev gospodarstva. Obenem naj začne postopek prenehanja fiskalnih spodbud, kot je bilo načrtovano v programu za leto 2010, ter okrepi predvideno prilagoditev za leto 2011 ob upoštevanju predvidevanj o vnovični gospodarski rasti, ob tem pa obdrži strog nadzor nad državnimi izdatki.

"Delamo na finančni konsolidaciji"
Z ministrstva za finance v Ljubljani so sporočili, da se v veliki meri strinjajo z oceno komisije. Poudarili so, da je postopna konsolidacija osrednja usmeritev javnih financ v Sloveniji in da bo potekala skladno z okrevanjem gospodarstva. Na ministrstvu tudi poudarjajo, da se je vlada zavezala k ukrepom na področju reformiranja pokojninskega sistema, h kateremu zaradi vzdržnosti javnofinančnega sistema poziva komisija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.