Slovenija
120 ogledov

Elkini transferji

Elka Strojan in njena družina zdaj že nekaj let živita v prostorih Logističnega Žurnal24 main
Po elektronski pošti kroži obvestilo o domnevnem prometu na računu Elke Strojan. Obvestilo je morda ponaredek.

S fotografije obvestila o prometu na bančnem računu, odprtem pri NLB, je mogoče razbrati, da Elka Strojan domnevno prejema 600 evrov denarne socialne pomoči in 600 evrov otroških dodatkov.

 

Pravila o pomoči

Otroški dodatek. Gre za dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka, kadar dohodek na družinskega člana ne presega 99 odstotkov povprečne plače. Denarna socialna pomoč. So sredstva za zadovoljevanje minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje. Samski človek brez otrok, ki nima dohodkov, prejme do 221,70 evra.

Zagotovo ni iz banke
"Postopek priprave, tiskanja in kuvertiranja izpiskov je v celoti avtomatiziran in ne omogoča poseganja v proces," je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi pri NLB Mojca Strojan in odločno zanikala, da bi izpisek prišel iz banke. Strojanova je povedala še, da o verodostojnosti izpiska ne morejo presojati. To lahko storijo le na posebno željo stranke in na osnovi konkretnega primera, ki ga predloži.

Visoki zneski
Glede na zneske na domnevnem bančnem izpisku naj bi Elka Strojan prejemala otroške dodatke za več otrok. Pravica do otroškega dodatka se lahko uveljavlja le do dopolnjenega otrokovega 18. leta starosti, za starejše pa le, dokler se šolajo, pa še to največ do 26. leta.

Mirko Strojan nam je pojasnil, da ima Elka le eno nepolnoletno hčerko, drugi otroci pa so starejši od 18 let. "Mama dobi zase 200 in 120 evrov," je pojasnil Strojan, pri čemer je 120 evrov otroškega dodatka. Trditve bi, kot pravi, lahko podkrepil tudi z odločbami centra za socialno delo. "Mama je že dala prijavo na policijsko postajo v Šiški," je o bančnem izpisku, ki kroži v javnosti, povedal Strojan.

Nakazilo v enem delu
Zanimalo nas je, zakaj sta na fotografiji obvestila po dve postavki. Branka Knafelc z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve nam je sporočila, da se denarna socialna pomoč v skladu z zakonom izplačuje mesečno v enem nakazilu praviloma vlagatelju. Razlog za dve postavki bi bil lahko kakšen poračun. "Izjemoma se lahko zaradi varstva koristi upravičenca z njegovim soglasjem izplačuje osebi, ki za upravičenca skrbi, ali zavodu, v katerem je," so še zapisali na ministrstvu. Podobno velja za otroški dodatek. "Tistemu od staršev, ki ima pravico do dodatka, se izplača skupna višina otroških dodatkov v enkratnem znesku," pravijo na ministrstvu.

Na policiji ne vedo
Preverili smo tudi, ali so na policijski postaji Šiška prejeli prijavo v zvezi z bančnim izpiskom. Informacij včeraj še niso imeli zbranih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.