Slovenija
14060 ogledov

Erjavec je nazaj, tako se je odzval Počivalšek

Karel Erjavec Saša Despot
Karel Erjavec s petim mandatom za vodenje stranke DeSUS.

Karl Erjavec se po slabem letu umika iz javnega življenja vrača na čelo DeSUS. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov. Erjavec, ki bo na mestu predsednika DeSUS zamenjal Aleksandro Pivec, napoveduje prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke že za ponedeljek.

Erjavec je v nagovoru po razglasitvi stranke napovedal, da se bo v ponedeljek sestal z vodstvom stranke in poslansko skupino, da dorečejo, kako bodo šli naprej "v teh zelo zahtevnih razmerah". Kongres je za podpredsednike izvolil Ireno Majcen, Antona Balažeka in Brigito Čokl.

DeSUS je danes zaključil izredni volilni kongres, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom.

Erjavec, ki se v politično igro vrača v zapletenih političnih okoliščinah, je bil v tekmi s Kropetom ves čas favorit za predsednika. Rezultat je pomemben tudi v luči širšega političnega dogajanja, ne le za samo usodo stranke.

Gantar pravi, da med njima ni zamer

Erjavec je na mestu predsednika DeSUS zamenjal Pivčevo, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki. Do kongresa je stranko vodil Tomaž Gantar

Minister za zdravje, ki je v času do kongresa začasno vodil stranko, je po razglasitvi volilnih rezultatov ocenil še, da bo dialog v koaliciji normalen, saj da so "vsi dovolj zreli in odrasli". Pogovarjali se bodo argumentirano, resno in razmeram primerno, je napovedal.

K temu bo po njegovih besedah prispevalo tudi novo vodstvo, ki daje stabilnost tako v stranki kot tudi v političnem prostoru. DeSUS bo lahko spet deloval na normalen način in sprejemal tudi težke odločitve, ki so gotovo pred njimi, je Gantar dejal v izjavi za medije. Vesel je prepričljive zmage, ki po njegovih besedah pomeni poenotenje tudi v načinu dela in razmišljanja.

Na vprašanje, kakšno bo sodelovanje med njim in Erjavcem, glede na to, da sta se v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih, je Gantar dejal, da sta se usedla in "korektno pogovorila, v čem sem morda jaz ravnal narobe, v čem je tudi on sprejemal hitre odločitve". Kot je zatrdil, ni bilo med njima nobene zamere in nobenih korakov, ki bi onemogočali kakršnokoli sodelovanje. Gantar sicer nima ambicij po ponovnem prevzemu vodenja sveta stranke.

Počivalšek že čestital

"Pravkar sem Karlu Erjavcu po telefonu čestital za zmago na kongresu in se dogovoril za čim hitrejše srečanje. Osebno se zelo dobro razumeva, na sestanku pa bova ugotovila ali imava podobne poglede na slovensko politiko. Slovenija potrebuje močan center," je v čestitki na Twitterju zapisal predsednik SMC Zdravko Počivalšek

Karel Erjavec Slovenija Karl Erjavec z vsem orožjem v napad, pa še predsednik Desusa ni postal Karl Erjavec Slovenija Erjavec. Karl Erjavec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • plunexma 15:15 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • blogopox 11:49 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • liranoc 08:39 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks