Slovenija
12 ogledov

EU in ZDA dosegli dogovor o čezatlantski izmenjavi podatkov

Facebook Profimedias
EU in ZDA z novim dogovorom o čezatlantski izmenjavi podatkov. Tokrat naj bi bilo za varnost osebnih podatkov poskrbljeno bolje.

Po razveljavitvi sporazuma izmenjave podatkov na spletu v oktobru, je Evropska komisija z ZDA le dosegla nov dogovor. Sporazum pa tokrat naj ne bi temeljil le na obljubah, ampak naj bi dodali tudi določbe o strožjem nadzoru in kaznih v primeru neupoštevanja določb.

Prejšnji sporazum - Varni pristan - je namreč sodišče Evropske unije v Luksemburgu prekinilo, saj je ugotovilo, da dogovor ne zagotavlja zadostnega varovanja osebnih podatkov evropskih uporabnikov v skladu z evropsko direktivo.

Leta 2000, ko je bil omenjeni dogovor sprejet, še zdaleč ni bilo jasno, kako veliko moč imajo ameriške varnostno-obveščevalne službe, ki so - kot je 13 let kasneje razkril Edvard Snowden - osebne podatke o uporabnikih pridobivale malodane od vseh spletnih velikanov. Podatke svojih uporabnikov sta jim na primer posredovala tudi Facebook in Google.

Kakšen bo nadzor?

Kot je danes sporočila evropska komisarka za evropsko pravo Vera Jourova, pa so se ZDA v novem sporazumu, ki ga morajo države članice še potrditi, prvič zavezale, da bo dostop oblasti do podatkov "jasno omejen ter bo vseboval varovalke in mehanizme za preverjanje".

Nadzor nad ameriškimi podjetji naj bi imelo ameriško ministrstvo za trgovino. Za nespoštovanje pravil pa naj bi bile previdene sankcije in izključitev iz sheme izmenjave podatkov. Število pogojev za podjetja, ki želijo posredovati podatke partnerskim podjetjem, pa se bo postopoma povečalo.

Nad pritožbami posameznikov sumov zlorab osebnih podatkov pa naj bi bdel tudi novoustanovljeni predstavnik. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.