Slovenija
53 ogledov

EU potrdila 9,1 milijona € kazni za HSE

HSE Saša Despot
Sodišče EU je v petek potrdilo 9,1 milijona evrov kazni, ki jo mora plačati Holding Slovenske elektrarne (HSE), saj je bilo njegovo nekdanje hčerinsko podjetje TDR Metalurgija v obdobju 2004-2007 vpleteno v nezakonito kartelno dogovarjanje o cenah v sektorju kalcijevega karbida.

Kazen je HSE leta 2009 naložila Evropska komisija. Kot izhaja iz sodbe, je sodišče zavrnilo vse argumente v pritožbi HSE na odločitev Bruslja.

Med drugim so v HSE trdili, da niso pri očitanih dejanjih v ničemer vplivali na ravnanje TDR Metalurgije in zato kazen ne bi smela biti dodeljena matični družbi, da komisija ni upoštevala vseh kriterijev domneve nedolžnosti, da je z zvišanjem prvotno predvidene kazni neustrezno uporabila t.i. odvračilni dejavnik in da ni upoštevala vseh olajševalnih okoliščin.

Komisija je leta 2009 zaradi karteliranja naložila skupaj približno 61 milijonov evrov kazni za devet podjetij v sektorju kalcijevega karbida in magnezija v prahu.

Dvema zmanjšali kazen

Poleg HSE je kazen doletela še nemški Almamet, avstrijski Donau Chemie, nemško-avstrijski Ecka Granulate, slovaška Novacke chemiske zavody in 1. garantovana, nemška SKW Stahl-Metallurgie in ARQUES Industries ter nemški Evonik Degussa. Dvema podjetjema, Donau Chimie in Evonik Degussa, je bila kazen v postopku preiskave zmanjšana, ker sta sodelovala z Evropsko komisijo.

Preiskava v sektorju kalcijevega karbida se je sicer začela januarja 2007, ko so predstavniki Evropske komisije izvedli nenapovedane inšpekcije pri proizvajalcih kalcijevega karbida v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in na Slovaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.