Slovenija
29242 ogledov

Evakuirati bodo morali 400 ljudi

Bomba, ki jo je občan pripeljal domov v Vurberk
1/2
Specialna enota Policije
Onesposobljenje najdene bombe v Vurberku bo izjemno zahtevno, saj je najditelj bombo premikal. Evakuirati bodo morali vse v krogu enega kilometra. Bomba naj ne bi bila nevarna, če se jo pusti pri miru.

Domačin je 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel v sredo. Našel jo je na vzpetini, približno 50 metrov pred obzidjem gradu. Izsledil jo je z detektorjem kovin, medtem ko so se z otroki igrali iskanje skritega zaklada. Nato jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki se nahaja pod gradom v bližini cerkve. Šele nato je obvestil policijo. Mariborinfo.com piše, da je domačin bombo želel odpeljati domov, da bi jo imel tam za okras. 

"Glede na vrsto bombe je imel gospod zelo veliko srečo. To bi se lahko slabo končalo," je na današnji novinarski konferenci v Dupleku povedal predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh. "Ker je bila bomba prepeljana z mesta, kamor je bila v času bombardiranja odvržena, in je bilo nato z njo postopano na način, kot se s takšnimi sredstvi ne dela, je v njej lahko prišlo do sprememb, ki imajo lahko za posledico tudi nekontrolirano eksplozijo," je pojasnil.

Prva taka najdba pri nas

Dodatno zadevo otežuje dejstvo, da gre za prvi primer najdbe takšne vrste bombe v Sloveniji. Ima namreč kemični vžigalni mehanizem in v podobnih primerih, ki so jim bili priča v tujini, je že prišlo do nesreč oziroma poškodb strokovnjakov, ki so delali na tem.

"Postopki uničenja se bodo pričeli po izvedbi vseh zahtevanih varnostnih ukrepov," je povedal Boh. "V zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred NUS v Sloveniji je to ena najbolj zahtevnih intervencij doslej." Po njegovih besedah so v takšnih bombah lahko štiri vrste eksploziva in že vsak tresljaj lahko sproži eksplozijo.

Nevtralizirali jo bodo na kraju najdbe

Bombo, ki je ne smejo več premikati, bodo najverjetneje nevtralizirali na kraju najdbe, zato je treba zaščititi okolico. Trenutno so družino najditelja evakuirali in je hermetično zaprto območje v oddaljenosti 300 metrov od nahajališča bombe. Onemogočen je dostop do gradu in tamkajšnje cerkve, vse dostope stalno nadzirajo policisti in gasilci.

Ko bodo strokovnjaki začeli s postopkom deaktivacije, predvidoma v začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar po besedah poveljnika Civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi. Če bo šlo vse po načrtih, bo postopek trajal nekaj ur. Ko se bo akcija začela, bodo obvestili javnost.

Za zdaj nevarnosti ni

Do takrat vsi poudarjajo, da ni razlogov za preplah. "Ta bomba zdaj miruje. Če se ne bo posegalo vanjo, ni nevarna. Glavna nevarnost bo nastopila, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli delati na njem," je še pojasnil Boh.

Zadevo preiskuje tudi policija. Po besedah pomočnika komandirja Policijske postaje Maribor I. Simona Belšaka zbirajo obvestila v zvezi s sumom kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če se bo ta izkazal za utemeljenega, najditelju bombe grozi do pet let zapora.

Belšak je dejal, da informacije o bombi iščejo tudi v tujini. "Pomagajo nam iz Avstrije in Nemčije. Bomba bi lahko v času vojne povzročila uničenje v radiju enega kilometra," je o bombi povedal Belšak, kot navaja mariborinfo.com

Vsi prisotni na današnji novinarski konferenci so javnost pozvali, naj v primeru, če najdejo takšen sumljiv predmet, takoj obvestijo pristojne službe. "Ne se ga dotikati, ne ga premikati, poskušajte le zaščititi območje in takoj pokličite na telefonsko številko 112 ali 113," je dejal Boh.

Komentarjev 12
  • Plavi-mil 11:27 22.julij 2017.

    Človeška neumnost nima meja.

  • OF 08:00 22.julij 2017.

    Ta pa je model. Naj moli, da jo bodo aktivirali brez žrtev, saj je s premikanjem povečal možnost da eksplodira, temu lahko sledi obtožnica za uboj iz malomarnosti.

  • marialorca 23:27 21.julij 2017.

    **** Nevtralizirali jo bodo na kraju najdbe Bombo, ki je ne smejo več premikati, bodo najverjetneje nevtralizirali na kraju najdbe, zato je treba zaščititi okolico. **** Na dvorišču NAJDITELJA ali POD GRADOM, kjer jo je najditelj našel? Jo bodo nazaj ...prikaži večj NA KRAJ NAJDBE odpeljali, čeprav jo ne smejo več premikati?