Slovenija
956 ogledov

Evri: Kako prepoznati ponaredek?

Pristnost bankovca je mogoče preveriti na več načinov. Žurnal24 main
Policisti so v zadnjem času prejeli več prijav o ponarejenih bankovcih za 20 in 50 evrov, zato pozivajo k previdnosti.

Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so v zadnjem času prejeli kar nekaj prijav o ponarejenih bankovcih za 50 in 20 evrov. Pričakujejo, da bo do ponarejanja bankovcev prihajalo tudi v prihodnje, zato pozivajo k skrajni previdnosti pri poslovanju z denarjem in k preverjanju njegove pristnosti.

''Otip-pogled-nagib''
Kot so zapisali, je s preprostim preizkusom "otip-pogled-nagib" mogoče prepoznati vse vrste ponaredkov oziroma jih ločiti od pristnih bankovcev. "Evrobankovci so opremljeni z vrsto zaščitnih elementov, ki omogočajo, da lahko hitro in zanesljivo preverite, ali so pristni," so zatrdili.

Na PU Novo mesto za ločevanje pristnih in ponarejenih bankovcev svetujejo, naj ljudje otipajo reliefni tisk, saj imajo bankovci zaradi posebnega tiskarskega postopka značilen otip. Svetujejo tudi, naj pogledajo bankovca proti svetlobi, saj tedaj vodni znak, varnostna nit in sestavljena številka postanejo vidni. "Vse tri elemente je mogoče videti s sprednje in zadnje strani pristnega bankovca."

Pristnost bankovca je mogoče preveriti tudi s tem, da ga nagnemo. Na sprednji strani se vidi spreminjajoča se podoba na hologramu. Na zadnji strani je na bankovcih za 5, 10 in 20 evrov opaziti zlatorumen trak, na bankovcih za 50, 100, 200 in 500 evrov pa številko spremenljive barve.

Denarja ne vračajte osebi, ki ga je unovčila
Predlagajo še, naj se vedno preveri več zaščitnih elementov, lahko pa se ga tudi primerja z bankovcem, za katerega se ve, da je pristen. Poleg tega občanom svetujejo, naj v primerih suma, da so prejeli ponarejen bankovec ali kovanec, o tem obvestijo policijo, v nobenem primeru pa ponaredka ne vračajo osebi, ki je ponaredek unovčil.

Primera ponarejenih bankovcev za 50 evrov sta bila sicer v sredo odkrita v Novi ljubljanski banki v Novem mestu in v trezorju Nove ljubljanske banke v Črnomlju. Oba bankovca so policisti zasegli in jih poslali v ekspertizo Centru za forenzične preiskave v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.