Slovenija
29 ogledov

"Facebook tega ne bi dovolil"

zdaj vem varniinternet.si
Na družabnem omrežju Facebook se je spet pojavila aplikacija, ki naj bi razkrila najpogostejše obiskovalce vašega profila. "Facebook tega ne bi dovolil," pravi Jasmina Mešić, koordinatorka nacionalnega programa ozaveščanja javnosti o informacijski varnosti.

Na Facebooku je vedno več uporabnikov, ki so nasedli aplikaciji Zdaj vem!, ki obljublja, da bo razkrila, kateri prijatelji najpogosteje obiskujejo vaš profil oziroma vohunijo za vami. "Odlikuje jo slovenski jezik, kar deluje še bolj avtentično in zaupanja vredno," opozarjajo na spletni strani Varniinternet.si.

Gre za zavajanje

"To so lažne aplikacije. Včasih gre za okužbo z zlonamerno kodo, včasih pa za včlanitev v plačljive SMS-klube ali za izpolnjevanje nekih vprašalnikov,“ je za Žurnal24 povedala Mešićeva in dodala, da sicer ne gre za prevaro, ampak grdo zavajanje uporabnikov. "Ko klikaš po aplikaciji, prideš do neke točke, ko sodeluješ v neki nagradni igri. Te nagradne igre so zelo različne. Od Hoferjevega goriva, Petrola ... Gre za nedovoljeno uporabo blagovnih znamk. Aplikacija ljudi prepriča, da vpišejo svojo telefonsko številko in se včlanijo v SMS-klub, ki stane približno 20 evrov na mesec." Ko uporabnik vpiše svoje številko, dobi SMS, na katerega mora odgovoriti z "da". "Ljudje so zavedeni, ker mislijo, da se z odgovorom strinjajo, da sodelujejo v igri, v resnici pa se včlanijo v klub. Prostovoljno."

Zelo pogosto se tudi zgodi, da tovrstne aplikacije uporabnika pozovejo, da všečka strani na Facebooku in si tako nabira oboževalce. "Strani z ogromno oboževalcev se nato prodajajo naprej, na primer podjetjem, ki to stran nato preimenujejo. Velikokrat gre tudi za zbiranje elektronskih naslovov."

Nepridiprave težko izslediti

Mešićeva uporabnike Facebooka poziva k previdnosti. Zelo pomembno je tudi, da preberejo drobni tisk, v katerem se skrivajo bistvene informacije. "Facebook sam v splošnih pogojih opozarja, da tovrstnih aplikacij ne bi dovolil. V nobenem primeru to ni možno. Za tem se vedno skriva nekaj drugega."

Ponudnike tovrstnih aplikacij je zelo težko preganjati, saj njihov sedež ni v Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.