Slovenija
105 ogledov

Gasilci rešili življenje 25-letnika

Žurnal24 main
Ta teden v ospredje postavljamo gasilce. Predstavljamo vam ekipo, ki je v soboto rešila 25-letnika z Viča. Mladenič se je utapljal v kletnih prostorih, kjer je voda dosegla višino dveh metrov.
Zgodbo vam predstavljamo v okviru našega projekta Junak Slovenije. Več drugih zgodb, ki smo jih do zdaj zbrali v sklopu akcije, lahko preberete na tej povezavi. Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na naveza@zurnal24.si.

V soboto popoldne so pripadniki gasilskih enot iz Barja, Viča, Kozarij in Gasilske brigade Ljubljana rešili 25-letnika, ki je bil ujet v kletnih prostorih stanovanja na Viču. "Bil sem na poti na drugo lokacijo, ko je k meni pritekel mladenič in rekel, da se nekdo utaplja. Šel sem pogledat in videl, da je fant pod vodo ter da diha s cevko. Javil sem na center, naj pošljejo rešilce in šel noter. Nato so se pripeljali še drugi gasilci. Gledali smo samo tista vrata, osredotočeni smo bili na akcijo in na to, da ga bomo rešili," hitro reševanje opiše Nino Domjanič iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vič.

 

Voda mu je onemogočila izhod
"Ne vem, iz kakšnega vzroka je šel fant ravno takrat v klet verjetno reševat premoženje. V tistem času se je voda tako hitro dvignila, da mu je na vratih zaradi pritiska onemogočila izhod. Sam je bil prešibek, da bi vrata odmaknil. Ljudje so k sreči hitro poklicali pomoč. Brčan in Bricelj sta bila oblečena v vodotesne zaščitne obleke, zato sta hitro poskušala odmakniti vrata. Fantu je nekdo podal cevko. Bil je zelo podhlajen. Nekako so uspeli odpreti vrata in ga izvlekli ven," pa nam je povedal Rado Zupančič iz Gasilske brigade Ljubljana. Iz brigade so v akciji sodelovali še Boštjan Brčan, Luka Karlin in Miha Bricelj. Imena vseh udeležencev reševalne akcije nam ni uspelo pridobiti. Kot smo še izvedeli, je pomembno vlogo pri reševanju odigrala tudi Ana Strauh, ki je ujetemu sosedu podala cev za sesalec, s pomočjo katere je lahko dihal.


Reševanje je trajalo okoli 15 minut, 25-letnik pa jo je odnesel s poškodbo noge in podhladitvijo. Domjaniču se je akcija močno vtisnila v spomin: "Tega ne doživiš vsak dan. Bili smo do vratu v mrzli vodi in tako osredotočeni na samo akcijo, da sploh nismo vedeli, kdo vse je tam. Časa ni bilo za nič drugega."

"Občutek je enkraten"
"Če nekoga lahko rešiš, je občutek enkraten. To je naš poklic. Nekam smo bili poklicani na pomoč, uspelo nam je in seveda smo zadovoljni," v imenu ekipe z Gasilske brigade Ljubljana pravi Zupančič in se spominja, da je bil Vič že v preteklosti večkrat pod vodo, "res pa je, da nikakor ne v takem obsegu, kot je bilo zdaj – vsaj v zadnjih 22 letih, kar sem jaz tu. Zdaj nam je jasno, kakšno območje je lahko poplavljeno. Ni pa rečeno, da ne bo kdaj še večje. Pred sabo imamo še ves oktober, november. Seveda upamo, da ne bo tako."


 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.