Slovenija
1631 ogledov

Glede tega nas Hrvaška prekaša

reka krka Jerca Božič Kranjec
Hrvaška je glede teh virov na prvem mestu v Evropski uniji.

Eurostat je objavil poročilo ZDruženih narodov, po katerem ima Hrvaška največjo količino sladkovodkih virov izmed vsemi članicami Evropske unije.

S povprečnimi 27.330 kubičnimi metri na državljana je Hrvaška tako postaja vodilna država unije po količini teh naravnih virov, poročilo Združenih narodov "World water development report" navaja Eurostat.

Voda - Eurostat | Avtor: eurostat eurostat

Hrvaški sledita Finska in Švedska z okrog 20 tisoč kubičnimi metri na državljana, Slovenija je glede sladkovodkih virov na petem mestu za Latvijo. Med državami Evropske unije glede sladkovodkih virov najslabše kaže Malti, ki ima glede na državljana vsega 22 kubičnih metrov, le za odtenek bolje kaže Poljski, Češki in Cipru.

Kot kažejo podatki Statističnega urada RS se je leta 2015 glede na 2014 v Sloveniji skupna količina razpoložljivih sladkovodnih virov zmanjšala za kar 47 odstotkov, in sicer zaradi slabšega pretoka rek. Znašala je 12.144 kubičnih metrov vode na prebivalca.

Kranjska Gora Svetovna lestvica Slovenija Slovenija je lepša kot Hrvaška

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 13:16 07.oktober 2017.

    Če Slovenija ne bi uspesno unicevala zadrževanja vode in šibala vode po rekah na hrvasko, bi bila morda kaksno stopnico visje, kljub bolj kraskim tlem od hrvaske. voda pri nas pade in ponikne, pride ven pa na hrvaskem. zal pa ...prikaži več so gradnja ob rekah prisilile državo in izvajalce, da resujejo vsakoletno poplavljene hise. smesno je, da se v Sloveniji sploh pogovarjamo o besedi suša. pri tako veliko padavinah. To vodo je treba zajeti in sparati za suhe dni.

  • mirror 19:49 06.oktober 2017.

    Ko se začne debata okoli pitne vode, vem da oblastniki samo iščejo način, kako jo bodo začeli zaračunavati. Samo za to se gre.

  • wolf.ata 17:33 06.oktober 2017.

    že,že,če pa malo pripremo,zajezimo,napravimo vodna zajetja itd. na vodah,ki tečejo tudi preko naših elektrarn itd.,se pa takoj spremeni položaj- kvota kubikov vode,samo razmišljam..........................