Slovenija
22391 ogledov

Moral v zapor, a ministrstva to ne moti. Z enako plačo še vedno hodi v službo!

Slovenija 15.01.2014 gurs, Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ul
1/3
Saša Despot
Čeprav je bil obsojen, javni uslužbenec Gorazd Korošec še vedno hodi v službo, ima pooblastila in enako plačo kot prej.

Pred skoraj natanko dvema letoma smo objavili zgodbo o uslužbencu mariborske geodetske uprave, ki je za prednostno reševanje vlog od strank zahteval denar.

"Z reševanjem elaboratov je odlašal tako dolgo, da se je stranka po nekajmesečnem zaostanku telefonsko obrnila na pristojnega uradnika, ki je njeno zadevo reševal," nam je takrat sporočil bralec, ki je želel ostati anonimen.

Stranki je nato dejal, da je z delom preobremenjen, da pa lahko strankino odločbo napiše popoldan v svojem prostem času, vendar želi za svoj trud honorar. Ena od strank, ki je plačala "prednostno" reševanje geodetskega elaborata in izdajo odločbe, je zadevo prijavila policiji.

Slovenija 15.01.2014 gurs, Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ul Afera v MB Slovenija Uradnik za "prednostno" reševanje vlog od strank zahteval denar

Nekaj mesecev za tem so Gorazda Korošca z mariborske geodetske uprave premestili na Ptuj. "Premeščen je bil 12. oktobra 2015 iz poslovnih razlogov," so nam pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor (Mop), pod okrilje katerega sodi geodetska uprava.

Višje sodišče v Mariboru je pred štirimi meseci potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je lani septembra Korošca obsodilo na pet mesecev in 15 dni zaporne kazni. Sodišče mu je izreklo tudi denarno kazen, in sicer v višini 1.250 evrov.

Korošcu so sicer uspeli dokazati, da je prejel podkupnino le od štirih strank v skupnem znesku 145 evrov, ena mu je podkupnino obljubila, a denarja ni izročila.

Obsojenec je 12. junija letos začel prestajati dosojeno kazen. A kljub temu še vedno hodi v službo. Sodišče je namreč Korošcu dovolilo, da kazen prestaja le ob vikendih.

podkupnina | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Ministrstvo: "Zasluži si še eno možnost"

A čeprav ga je sodišče spoznalo za krivega jemanja podkupnin, ga iz službe niso odpustili.

Še več, kljub obsodbi ima še vedno naziv višji svetovalec pa tudi pooblastilo za vodenje upravnih postopkov, vodenje postopkov o izrednih pravnih sredstvih in pooblastilo za izdajanje potrdil.

Na vprašanje ali lahko zagotovijo, da Korošca ne bo spet premamil denar strank in se ravnanje ne bo ponovilo, njegov delodajalec zagotavlja, da ima le pooblastilo za vodenje postopkov ne pa tudi za odločanje v upravnih postopkih.

Slovenija 15.01.2014 Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ulici 12 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Uslužbenec s strani nadrejenega prejema zadeve v reševanje po vrstnem redu prispetja ter končne izdelke izroča nazaj nadrejenemu. S tem ni možnosti, da bi se lahko določene vloge hitreje reševale," zagotavljajo na Mopu.

Vprašali smo jih tudi, zakaj ga, kljub temu da ga je sodišče obsodilo zaradi prejemanja podkupnin, niso odpustili. Odgovorili so nam, da je bil zoper Korošca uveden disciplinski postopek, ki se je zaključil z izrekom najstrožje možne disciplinske sankcije.

V primeru Korošec je najstrožja možna kazen znašala 30 odstotkov njegove mesečne plače.

"Kršitve niso bile take narave, da jih v bodoče delodajalec ne bi mogel preprečiti. Z uslužbencem je bilo opravljenih nekaj razgovorov, zaveda se, da je storil napako in glede na to, da je sicer na službenem mestu zelo prizadeven, menimo da si zasluži priložnost, da dokaže, da je bilo njegovo ravnanje rezultat osebne zmote. Seveda pa je, kot je bilo že pojasnjeno, njegovo delo pod stalnim nadzorom njegovega predpostavljenega," so pojasnilo sklenili na Mopu.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • smejka 19:36 20.avgust 2017.

    Kot podgane so, ne da se jih iztrebit

  • Franjo Erman 12:34 19.avgust 2017.

    vrana vrani ne izkljuje oči

  • Alojzij hibrid 22:59 18.avgust 2017.

    Zaščiteni da mu zavidajo celo ogrožene vrste živali.To je sramota za deželo pod alpami