Slovenija
57 ogledov

Gradbeni baroni v zapor

Sodba čista lopata
1/4
Anže Petkovšek
Čisti epilog. Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj najverjetneje vsak v svoj zapor. Ni izhoda. Padli gradbeni baroni se lahko pritožijo še vrhovnim sodnikom, a to jih zapora ne odreši.

Šefi gradbenih podjetij Vegrad, SCT in Primorje Hilda Tovšak, Ivan Zidar in Dušan Črnigoj bodo morali v zapor zaradi podkupovanja nekdanjega državnega uslužbenca.

Ljubljansko višje sodišče je namreč opoldne razglasilo odločitev v zadevi Čista lopata, v kateri je ljubljansko okrožno sodišče sedem obtoženih spoznalo za krive zaradi podkupovanja na javnem razpisu, njihova obramba pa se je na to pritožila.

Za tri mesece zmanjšalo kazen

Sodišče je delno ugodilo pritožbam Zidarja, Črnigoja in Ivana Demšarja ter jim zmanjšalo kazen na leto in dva meseca zapora, v drugih delih pa je pritožbe zavrnilo. Prav tako so bile zavrnjene pritožbe preostalih obtoženih.

Prvostopenjsko sodišče je vsem trem najprej prisodilo eno leto in pet mesecev zaporne kazni, Tovšakovi pa že v osnovi tri mesece manj. Sodba je pravnomočna, nekdanji gradbeni baroni bodo v kratkem pozvani, naj pridejo v zapor na prestajanje kazni. Neuradno naj bi poziv dobili v roku enega meseca.

Sodišče je poslušalo tudi izvedensko mnenje zdravniške komisije, ki je ugotovila, da zdravstveno stanje Ivana Zidarja ni bilo tako slabo, da se ne bi mogel udeleževati sojenj.

Manjkala sta

Na sodišče sicer ni bilo niti Zidarja niti Tovšakove. Slednja trenutno biva v priporu, ker jo je policija pred skoraj enim mesecem aretirala zaradi domnevno nezakonitega trgovanja s tujimi delavci, ki so kot varilci delali v Termoelektrarni Šoštanj. Danes jo je v zadevi zaslišala preiskovalna sodnica v Mariboru.

Virant: Sodba lučka na koncu predora do pravne države

"Pravnomočna obsodilna sodba je ena od lučk na koncu predora do pravne države," je razplet zadeve Čista lopata komentiral minister za notranje zadeve Gregor Virant.

Zadovoljen je, da je sodišče sodbo izreklo v razmeroma kratkem času od začetka sojenja, zahvalil pa se je vsem, ki so v dveh letih in pol prispevali k razpletu zgodbe. Pri tem je še posebej izpostavil vlogo kriminalistične policije: "Kriminalistični preiskovalci so tisti, ki po usmeritvah tožilca zbirajo dokaze, ki morajo biti toliko prepričljivi, da lahko sodišče brez dvoma ugotovi, da je bila podana krivda oz. odgovornost storilcev kaznivih dejanj."

Pličanič: Sodstvo je lahko tudi učinkovito

Minister za pravosodje Senko Pličanič si je kot enega od svojih glavnih ciljev v tem in tudi prejšnjem mandatu na položaju pravosodnega ministrstva izpostavil povečanje učinkovitosti dela sodstva. "Gre za primer dobre prakse, ki kaže, da je lahko sodstvo v Sloveniji tudi učinkovito," je dejal. Vsebine kazni sicer ne namerava komentirati, dejal pa je, da je odgovornost pravosodja v odmevnejših primerih kaznivih dejanj še toliko večja.

Komentarjev 13
  • sintesi 07:05 23.marec 2013.

    zakaj v zapor? naj gredo delat.......družbeno koristna dela v domu za starejše, naj si obroke hrane zaslužijo

  • privat 18:28 21.marec 2013.

    1:0 za barone...upajmo da ima sodišče še kako karto v rokah za druga kazniva dejanja! ali pa je mogoče da sodišča ne smejo bolj kaznovati take hude primere...ravbarjev!

  • mph 15:29 21.marec 2013.

    Jaz samo upam, da je to samo "ogrevalna" kazen za 1 primer. In upam, da bodo sledile še druge na nešteto drugih svinjarij, ki so toliko ljudi spravile ob kruh. Jasno pa, da so kazni sramotno nizke. Verjetno niso hoteli ...prikaži več tvegati kakšnega upora prebivalstva, če bi jih čisto oprostili, so pa tako smešno nizke kazni sramota.