Slovenija
17319 ogledov

Gregorčič z Arsa z novo bojaznijo za konec tedna

Deževje Profimedia
Ta teden še pretopel z vremenskimi motnjami, nato sledi preobrat.

Letošnji oktober je med najtoplejšimi v zgodovini meritev, nadpovprečno topla je tudi letošnja jesen, je povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. 

Gregorčič je dejal, da je oktober sicer prinesel nekaj dni s podpovprečnimi temperaturami, "vendar so bili vsi drugi dnevi zelo nadpovprečno topli". Prihodnji teden pa se bo atlantski hladnejši zrak prek Zahodne Evrope pomikal proti Sloveniji, topla temperaturna anomalija pa se bo odmaknila od naših krajev bolj nad Vzhodni Balkan in Vzhodno Evropo, vseeno pa ne bo šlo za hudo ohladitev.

Teden treh front

V tem tednu bodo sicer Slovenijo prešle tri vremenske fronte. Prva se že bliža in bo državo prešla danes, drugo meteorologi napovedujejo v noči s četrtka na petek in tretjo v nedeljo. "Ob vsaki vremenski motnji bo padla kar znatna količina padavin, in sicer v hribovitem svetu zahodne Slovenije lahko vsakič pade tudi preko 100 milimetrov padavin, drugod nekaj manj," je povedal Gregorčič.

Gibanje padavin spremljajte na tej povezavi. 

Podrobneje o nočnih nalivih

Arso je zato za danes izdal oranžno vremensko opozorilo za severozahod in jugovzhod države, kjer pričakujejo obilno deževje. "V 24 urah se bo lahko nabralo več kot 100 milimetrov padavin, vemo pa, da so bila ta območja že zelo namočena ob koncu preteklega tedna, tako da bodo reke hitreje naraščale in tudi plazovitost terena je lahko povečana," je opozoril. Bo pa količina padavin manjša na Kamniškem, kjer predvidoma ne bo presegla 50 milimetrov na kvadratni meter.

Po podatkih urada za hidrologijo bodo reke v severozahodni Sloveniji, predvsem v zgornjem in srednjem Posočju ter v porečju Save Bohinjke, danes ob krepitvi padavin naraščale, razlivale pa se bodo na običajnih izpostavljenih območjih. Verjetne so tudi poplave posameznih hudourniških vodotokov ter padavinske in zaledne vode.

Danes bodo do velikih pretokov narasle reke v večjem delu države. Na izpostavljenih območjih se lahko razlijeta Kolpa in Sava v srednjem toku. Sredi dneva in popoldan se bo postopoma povečeval tudi pretok Drave na vtoku v Slovenijo. Razlivala se bo vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku pa se bodo do noči na sredo povečevale.

Močno deževje | Avtor: Profimedia Profimedia

Bojazen za konec tedna

V sredo sicer meteorologi napovedujejo vremensko bolj miren dan, tudi nekaj sonca. V sredo popoldan bo oblačnost na Primorskem naraščala, v noči na četrtek pa bo občasno že deževalo. Močneje bo deževalo v noči na petek in v petek zjutraj. 

"Ker bodo tla vedno bolj namočena in bodo vodotoki vedno bolj polni, se bojimo, da bodo posledice teh deževij v drugi polovici tedna, torej v noči na petek in potem v nedeljo, morda še nekoliko bolj izrazite kot to noč," je za STA dejal Gregorčič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar playrrr
    playrrr 21:21 30.oktober 2023.

    Skoraj 3 mesece so imeli čas sčistit struge, če bi bilo malo manj birokracije in bi ta naš NIVO malo bolj efektivno delal bi bilo pol manj bojazni...

  • Kmodri 19:21 30.oktober 2023.

    Končno bodo HE proizvedle dovolj el. energije. Cena elektrike bo padla. Aja ne bo, ker jo rabijo Švabi