Slovenija
37578 ogledov

Grozljive fotografije uničene slovenske vasice

Čepovan po neurju
1/55
Ana Rojc
Župana je ob prihodu v uničeno vas "kar zmrazilo". Veliko je podrtih dreves, nad Čepovanom slika približno taka, kot je bila po žledu ...

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel je po ogledu Čepovana po hudem neurju priznal, da ga je ob prihodu na začetek Čepovana kar zmrazilo: "Praktično ni hiše, ki ne bi bila poškodovana, na začetku vasi je najhuje. Gasilci so na delu, trudijo se pokriti strehe, da se prepreči nadaljnja škoda."

Pojasnil je, da so aktivirali proračunsko rezervo. Kar bo potrebno, bodo pokrili iz teh sredstev. "Minister Marjan Šarec, ki se mu zahvaljujem za obisk, je sporočil, da bo tudi država poskrbela za kritje najnujnejših stroškov prve sanacije, da se prepreči nastanek nadaljnje škode. Vse razpoložljive ekipe so na terenu, na pomoč prihaja 30 pripadnikov Slovenske vojske. Upam, da bomo najhujše v tej čudoviti Čepovanski dolini omilili in omogočili prebivalcem osnovne pogoje za bivanje," pravi.

Čepovan po neurju | Avtor: Ana Rojc Ana Rojc

V vasi po njegovih besedah ni elektrike, bodo pa prejeli agregat. Ob izjavi za javnost še niso imeli novic z Lokovškega: "Gasilci so sicer sporočili, da je tudi tam stanje slabo. Glavna cesta je prevozna, trenutno odstranjujejo podrto drevje na cesti med Zgornjim in Spodnjim Lokovcem. Tudi tam bomo preverili, koliko pomoči potrebujejo krajani."

Dodal je, da je ogromno podrtih dreves: "Nad Čepovanom je slika približno taka, kot je bilo po žledu. En pas je, kjer so polomljena vsa drevesa, tudi številna drevesa v kraju."

Lani požar, letos ujme

Minister za obrambo Marjan Šarec je po ogledu posledic neurja spomnil: "Po enem letu, ko smo se tukaj srečali z največjim požarom v zgodovini Slovenije, se danes soočamo s popolnoma drugimi težavami. Ujme trajajo že ves teden širom Slovenije. Včeraj je spet udarilo v Črni na Koroškem, tako smo podaljšali akcijo Slovenske vojske. Tudi Šentjur je zelo prizadet. Prizadet je ponovno tudi Vojnik. In še nekatere druge lokacije. Danes pa tukaj na Goriškem, Čepovan. Danes zjutraj, okoli 8. ure, je prišlo do kratkega, a uničujočega neurja. Strehe so odkrite, vas je brez elektrike. Vse razpoložljive sile so na terenu."

Čepovan po neurju | Avtor: Ana Rojc Ana Rojc

Po njegovih besedah je v tem trenutku najpomembnejše, da se pokrijejo strehe, vzpostaviti se mora oskrba z električno energijo. "Prihajajo tudi druge gasilske enote na pomoč. Slovenska vojska bo tu, dokler bo potrebno. Organizacija dela bo optimalno urejena. Ogledali si bomo še druga prizadeta območja na Goriškem. Tam, kjer je potrebna pomoč, bomo pomagali. Vse intervencijske stroške, ki jih bodo občine imele s prvo intervencijo, bomo pokrili. Lanska sprememba zakonodaje nam to omogoča. Letos pa se pripravlja sprememba zakonodaje, ki zadeva drugo fazo. Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč bomo spremenili tako, da bo občina prejela 20 % sredstev vnaprej, da lahko takoj začne z odpravo škode po naravni katastrofi, birokracija pa se bo naknadno urejala. To je ena ključnih sprememb v boju za odpravo posledic naravnih nesreč," dodaja.

Čepovan po neurju | Avtor: Ana Rojc Ana Rojc

Župan je pojasnil še, da zaenkrat ni potrebna evakuacija prebivalcev, smo pa pripravljeni, če bi bilo to potrebno: "Ena od najbližjih možnosti je hiša Čepovanka, ki je v lasti mestne občine in če bi kdo nujno potreboval prostor za prenočite ga lahko namestimo tam. Poškodovan je tudi večji lesno - pridelovalni obrat v Čepovanu, kjer bomo poskušali zagotoviti polivinil, da bi se zaščitilo stroje."

Orkanski veter potrgal strehe

Jutranje neurje, ki se je okrog 8. ure razbesnelo nad Čepovanom v novogoriški mestni občini, je razdejalo vas, sporočajo z Mestne občine Nova Gorica. Po podatkih gasilcev je poškodovanih najmanj 25 objektov, od tega 15 huje, podrta so številna drevesa, na tleh ležijo korci in vejevje.

Slovenija Vremenoslovci omenjajo tudi možnost tornada. To so podrobnosti. Uroš Brežan Slovenija To je napovedal minister Brežan, ko je videl posledice neurja

Čepovan po neurju | Avtor: Ana Rojc Ana Rojc

Po pripovedovanju domačinov je bilo neurje kratko, a silovito, z orkanskim vetrom, ki je dobesedno dvigoval strehe hiš skupaj z lesenimi tramovi. K sreči v neurju ni bil nihče poškodovan, prav tako ni potrebno nikogar evakuirati. Gasilci se še prebijajo do Spodnjega in Zgornjega Lokovca, kjer so tudi poškodovani objekti, vendar bo več informacij znanih potem, ko se bodo gasilci prebili do vseh naselij. Razdejanje po neurju sta si v Čepovanu zgodaj popoldne v spremstvu župana Sama Turela ogledala minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Župan Samo Turel je že aktiviral sredstva proračunske rezerve mestne občine za odpravo posledic naravnih nesreč, pomoč pa je obljubila tudi država.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 06:11 26.julij 2023.

    to je vpliv človeške HAARP tehnologije,ne narave same po sebi

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:45 25.julij 2023.

    Grozni, ko lahko samo opazuješ bes narave in nič ne moreš.

  • andrej084 17:13 25.julij 2023.

    Narava bo preživela, človek pa ne bo...