Slovenija
20265 ogledov

Hišne preiskave: Kriminalisti pri Zoranu Jankoviću

Zoran Janković Saša Despot
Kriminalisti so danes začeli opravljati hišne preiskave na Mestni občini Ljubljana in pri županu Zoranu Jankoviću.

Kriminalisti so danes zjutraj prišli na sedež Mestne občine Ljubljana (MOL) in k županu Zoranu Jankoviću, kjer so opravljali hišne preiskave, kar so nam potrdili tudi na MOL. A potekale so tudi drugje. "Potrdimo lahko, da Policijska uprava Ljubljana izvaja obširne operativne aktivnosti na podlagi odredb pristojnega sodišča na širšem območju PU Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Preiskave usmerja Specializirano državno tožilstvo. Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati," je dopoldne sporočila Aleksandra Golec s PU Ljubljana.

Začelo se je pod Janšo

Jankovićev odvetnik Janez Koščak je nekaj kasneje povedal: "Danes se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada Janeza Janše. Že pod njegovo vlado je bila podana kazenska ovadba, zato so danes opravili 58 hišnih preiskav, tudi pri županu doma. Ovadba je obsežna, ima 250 strani." Dodal je še, da se je župan v tej zgodbi znašel zaradi svojega priimka. V preiskavi je po njegovih besedah med 18 in 21 osumljenih. Zaradi domnevnega prejemanja podkupnine v zameno za izdajo gradbenih dovoljenj naj bi bil po poročanju Večera prvoosumljeni Aleš Lotrič, vodja ljubljanske izpostave Upravne enote Ljubljana v Bežigradu. Najmanj osmerica investitorjev naj bi bilo osumljenih dajanja podkupnine, da bi na ta način pospešili pridobitev gradbenih dovoljenj.

Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom Olimpija, denar naj bi donirali Voka Snaga in Energetika Ljubljana. Policija pa preiskuje tudi kanal C0. "Ta očitek je skozi moje oči rahlo smešen," je komentiral Koščak. "Župan naj bi se zanimal, kaj je z gradbenim dovoljenjem, kar mislim, da je njegova osnovna naloga, saj gradi projekt, za katerega je bilo pridobljenih 69 milijonov evropskih sredstev in 14 milijonov državnih."

Poleg tega naj bi hčerki visoke uslužbenke na Upravni enoti Ljubljana zagotovil delo v ljubljanskem živalskem vrtu prek študentskega servisa.

Kriminalisti naj bi po navedbah odvetnika iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki, odnesli so tudi računalnik iz tajništva. Koščak predvideva, da bo preiskava trajala vsaj nekaj mesecev, je pa prepričan, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku ovadbo zoper Jankovića zavrglo.

Komentarjev 67
  • Kmodri_ 20:47 23.januar 2024.

    Treba je poiskati kdo ima zasluge za obogatitev vode z C0 po vonju Balkana!

  • Stane Adamič 16:41 23.januar 2024.

    Ata se je odločil, da bo pomagal otrokom.

  • atamama 16:28 23.januar 2024.

    V celotni zgodbi že velikokrat videno in slišano: Tresla se je gora, rodila se je miš. ČE pa malo pogledamo strukturo in strankarsko ne pripadnost ampak oboževanje ni čudno, da se je pred evropskimi volitvami zgodila ta racija. Ko človek ...prikaži več prebere kakšen članek za nazaj, pogledaš kdaj in katera vlada je imenovala tožilce, se zgroziš. In ko se spomniš intervjuja dr.Bučarja....'' eni so bolj eni pa manj enaki pred zakonom'' je vse jasno kako slabo se piše raji, kajne