Slovenija
35 ogledov

IMF bomo posodili do 910 milijonov

Slovenija 22.08.12, denar, evri, bankovci, foto: shutterstock Shutterstock
Vlada je dala soglasje, da Banka SLovenije IMF posodi do 910 milijonov evrov za zagotovitev pomoči državam, ki se bodo znašle v plačilnobilančnih težavah.

Banka Slovenije bo po odločitvi vlade Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) posodila do 910 milijonov evrov, in sicer z namenom oblikovanja ustrezne finančne osnove za zagotovitev pomoči tistim državam članicam, ki se bodo znašle v plačilnobilančnih težavah.

Bomo posodili sami sebi?

Odločitev so sprejeli v času, ko Slovenija čaka na rezultate pregleda stanja v slovenskih bankah, ki bodo odgovorili na vprašanje, ali bo Slovenija potrebovala evropsko pomoč. Po pregledu stanja v desetih bankah, med katerimi so NLB, NKBM in Abanka Vipa, bo znana višina sredstev potrebnih za sanacijo slovenskih bank.

Evroskupina bo o Sloveniji razpravljala novembra. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bili rezultati testov za NLB znani že sredi meseca. Na zahtevo Bruslja bodo stresne teste opravili tujci, zanje pa naj bi odšteli 21 milijonov evrov.

Premierka Alenka Bratušek je pred dvema dnevoma zatrdila, da je prepričana, da Slovenija za program pomoči v okviru mehanizmov EU ne bo zaprosila. S svojo izjavo pa je razburil predsednik DL Gregor Virant. Ta je mnenja, da bi bilo v primeru bistveno večje luknje v bankah, najceneje in najprimerneje zaprositi za posojilo iz ESM. Njegovo oceno je ekonomist Jože P. Damjan označil na nespametno in škodljivo, saj bi lahko sprožila plaz špekulacij o morebitni skorajšnji prošnji za pomoč Slovenije. Slednje pa bi lahko še dvignilo ceno zadolževanja.

Komentarjev 3
  • dragec 18:42 10.oktober 2013.

    pa....mi.....smo.....BOGATI, mi ne potrebujemo tujo pomoč?????? pa mi smo res stabilna država, Ljudstvo je zadovoljno in veselo????? PA TO JE ZA POPIZDETI.

  • Aleš Pevc DreamLab 17:51 10.oktober 2013.

    Mislim, to je res nedojemljivo!

  • spenjac 17:18 10.oktober 2013.

    oprostite, ali ste vi POPOLNOMA ZNORELI? denar bomo posodili IMF-ju, oni ga bodo potem nazaj nam. Pri tem ko nam ga bodo posodili, pa nam bodo še dejali, da če ga hočemo dobiti, moramo varčevati, zmanjševati socialo in krestiti pravice ...prikaži več ljudi. Zanima me, če bomo IMF-ju posodili z nizjimi obrestmi (ali celo brez) kot bodo oni potem posodili nam?? NISTE NORMALNI!