Slovenija
88079 ogledov

Infektolog o vrhu v Sloveniji: 14 dni za Italijo in 9 dni za Nemčijo

koronavirus Saša Despot
Najbolj učinkovit ukrep je izolacija in karantena.

Slovenski infektolog z berlinske bolnišnice Andrej Trampuž je za oddajo Tarča na RTV SLO povedal, da lahko v Sloveniji vrh epidemije novega koronavirusa covid-19 pričakujemo približno 14 dni za Italijo in devet dni za Nemčijo. 

koronavirus Koronavirus Slovenija Opolnoči popolna prepoved gibanja in zbiranja na prostem

Ukrepi, ki jih je Slovenija sprejela, po njegovi oceni še niso najstrožji možni. "Ti bodo še strožji, v nobeni državi v Evropi še ne zadoščajo, da bi vsaj upočasnili širjenje," je povedal za nacionalno televizijo. "O vrhu še ne moremo govoriti, preden ne vidimo, da je prišlo do kakšnih učinkov. Učinki niso v testiranju - to je napačna smer. Tudi niso v tem, da bi nabavljali maske. Edini resen učinek je v tem, da ljudje ostajajo doma in se ne družijo. Pomembno je, da uvajamo ostre ukrepe in hkrati odpiramo klinike, ki bodo lahko oskrbele bolnike. Razpravljanje o testih je nesmiselno, predvsem za Slovenijo."

"Že čez teden dni pričakujemo, da bo skokovito naraslo število bolnikov, od nas je odvisno, ali jih bomo lahko pozdravili."

Andrej Trampuž, infektolog

Večkrat je poudaril, da je potrebno predvsem preprečiti, da se virus ne prenaša s človeka na človeka. "Dosledno je treba ukrepati, da se ne srečata dva nepoznana človeka na manj kot dva metra," je dejal. "To se da narediti z ukinitvijo javnega prometa, delom od doma in podobno."

Okužilo se bo 70, 80 odstotkov ljudi

Ocenjuje, da se bo okužilo od 70 do 80 odstotkov ljudi. "Pri večini to ne bo pomembno, ampak v tem kritičnem času moramo poskrbeti, da virusa ne bomo prenesli na starejše ljudi," je poudaril Trampuž. "To je naloga, ki jo moramo izpolniti v naslednjih tednih. Pripravljamo se na to, da bomo imeli vedno hujše ukrepe. Ko bomo videli, kako bodo učinkovali, se bomo lahko pogovarjali naprej." 

Janez Janša Koronavirus Slovenija Janez Janša v videu nagovarja državljane in državljanke

Glede vrha epidemije v Sloveniji je dejal, da je treba pogledati, kaj se dogaja v Italiji. "Ko se bodo pokazali prvi učinki v Italiji, računamo, da bo dva tedna pozneje sledila Slovenija," je dejal. "To pomeni, da bo šlo v Sloveniji navzgor - Slovenija bo imela iste težave, kot jih bomo imeli naslednji teden v Nemčiji, t. j. da bomo imeli polne bolnišnice in bomo iskali možnosti, kako bomo vse oskrbeli.

"60, 70, mogoče 80 odstotkov ljudi se bo inficiralo. Ne bodo vsi zboleli, večina bo imela blaga, prehladna obolenja. Če bomo tako slabo ukrepali, bomo imeli čez dva, tri mesece v Nemčiji deset milijonov okuženih. Podobno lahko Slovenija računa s približno devetdnevno zamudo. Slovenija ima še možnosti, da to epidemijo čimbolje prebrodi, tako da ljudje ostanejo doma.

Andrej Trampuž, infektolog

Povedal je tudi, da mask tako kot v Sloveniji primanjkuje tudi v Nemčiji, a to po njegovem ni ključno. "Maske so potrebne za zdravstveno osebje," je dejal. "Najbolj učinkovit ukrep je izolacija in karantena - da ne pride do stika z drugimi ljudmi. Tudi v Sloveniji bo prišlo do tega, da bo popolnoma zamrlo javno življenje." 

bql Histerija v Europarku Magazin Histerija v Europarku: Takšnega izrednega stanja niso pričakovali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Maja Mulaček 16:39 20.marec 2020.

    Torej je glede testiranja potrjenonkar dela. Vlada in se vedno testiranih na miljon preb skoraj Toliko Kot v juzninkoreji, Torej Ne malo, problem. Je ker se ljudje te distance Ne drzijo vsi in Ne jemljejo virus resno Bolj Jim je ...prikaži več v interest spodkopavanje vlade in njihove kredibilnosti in delajo 5 delovni Dan V vsaki krizi se pokaze tisto najhujse in tisto. Najboljse v ljudeh a sedaj bi morali vsi stopili skupaj Enim pax ranljivi In starejsi dol visijo Moramo zascititi dedke in babice

  • Albatroz 11:33 20.marec 2020.

    Ostati doma in kaj bo z položnicami in ostalimi stroški? Bodo plačali infektologi ali vlada?

  • TistoPravo 08:34 20.marec 2020.

    Mi smo predmestje sosednih večjih bolj koncentrirano poseljenih kapitalistično uspešnejših državic...in smo leta za njimi. In tako to tudi virus dojema...pijan si še nikoli ni glave razbil, si jo je pa...potolkel, ja. In tudi pretirano izskoriščevalski državni sistemi so na ...prikaži več vseh področjih bolj izpostavljeni...sj veste tisto, ukradem jurja...če vidim dva pa dva...če ni pa še vojska ne vzame. Pa srečno