Slovenija
439 ogledov

Informacijska pooblaščenka: Odvetniki podatke pridobivali nezakonito!

Hrvaška parkirna kazen bralka
Informacijski pooblaščenec je odločil, da je slovenska odvetniška družba v zvezi z izterjavo neplačanih parkirnin za britansko družbo Euro Parking Collection plc (EPC) nezakonito pridobivala osebne podatke. A glede dolga, se bodo morali posamezniki še vedno obrniti na sodišče.

V zadnjih letih je do nenavadnih praks izterjave zaradi nepravilnega parkiranja - še posebej na Hrvaškem - prihajalo večkrat ...  Tako je na primer naša bralka zaradi neplačane parkirne kazni v Karlovcu dobila pismo iz Švedske. V njej jo angleško podjetje EPC terja za 42 evrov (globa je bila sto kun, kar je 13 evrov), denar pa bi morala nakazati na račun, ki je odprt pri nemški banki. S pobodnim primerom se je oglasilo še več naših bralcev. 

Slovenska odvetniška družba kršila zakon!

A slovenska odvetniška družba, ki je za EPC zbirala osebne podatke, je kršila zakon, je danes sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Osebnih podatkov namreč niso potrebovali za izpolnjevanje odvetniškega poklica, kot to določa 10. člen zakona o odvetništvu, saj je osebne podatke zbirala "na zalogo". 

"Odvetnik sme pridobivati osebne podatke ... le takrat, ko te podatke potrebuje pri opravljanju odvetniškega poklica v posamični zadevi. Ne sme pa te pravice uporabiti na način, da za stranko izključno pridobiva osebne podatke na zalogo, ne da bi imel pri tem že v času pridobivanja podatkov namen (in naročilo) opraviti konkretno dejanje odvetniškega zastopanja, za katerega potrebuje podatke," so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke. 

Odvetniška družba bi namreč izterjavo (najbrž) prevzela le, če dolžniki ne bi plačali dolga, sicer pa ne. Odvetniška družba je imela s podjetjem le ustni dogovor, da bo posamezna dejanja izterjave terjatev po potrebi eventualno opravila kasneje. Kar so pri informacijskem pooblaščencu določili kot pridobivanje podatkov na zalogo, kar pa ni skladno s pogoji zakona o odvetništvu.

Informacijski pooblaščenec je z odločbo odredil, da odvetniška družba za podjetje EPC preneha pridobivati osebne podatke ter odredil izbris vseh do trenutka izdaje odločbe nezakonito pridobljenih osebnih podatkov. Omenjena odločba še ni pravnomočna, saj lahko zavezanec zoper njo sproži upravni spor.

Odločitev na izterjavo nima vpliva!

A kljub temu da je odvetniška družba osebne podatke posameznikov morda pridobila na nezakonit način, to še ne pomeni, da jim ni treba poravnati dolga.

"Dejstvo namreč je, da upniki iz tujine (zakonito) razpolagajo s podatkom o registrski številki vozila, ki jim kadarkoli omogoča ugotavljanje identitete domnevnega dolžnika na zakonite načine," je v izjavi za javnost sporočila Mojca Prelesnik, ki priporoča, da v primeru, da prejemniki opominov menijo, da dolga niso dolžni poravnati, morajo uveljavljati ugovor zoper upnika ali njegovega pooblaščenca.

Pri sodni poti zaradi neplačanih parkirnin pa jim informacijski pooblaščenec ne more pomagati.

Komentarjev 16
  • Pepe007 07:37 30.marec 2017.

    Nekdo je podatke nezakonito pridobil in nekdo mu jih je nezakonito dal, oziroma omogočil vpogled. Ali pa naj se odpre vpogled in bo lahko vsak pogledal, kdo ga je izsili na cesti.Zakaj se ne začne iskanje čisto pri viru podatkov?

  • brencl47 21:34 29.marec 2017.

    Seveda pa korupcija oz. denarna nagrada v žep opravi svoje. Sicer pa napišite, katera odvetniška družba je vpletena v ta mafijski posel.

  • mrki 15:47 29.marec 2017.

    moja izkušnja iz HR !! - je nimam , ker že cca 15 let nisem prestopil južno mejo , torej nimam za vratom teh zajebancij.