Slovenija
12 ogledov

Inšpektorji ostro nad ZZS

Gordana Živčec Kalan (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Inšpektorji za javno upravo so v nadzoru nad delom Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) ugotovili več nepravilnosti.

Po oceni inšpektorjev zbornica napačno vodi postopke odvzemov licence zdravnikom, saj se licenca lahko odvzame samo po upravnem postopku, odločbo o morebitnem odvzemu pa naj bi izdala predsednica zbornice.

Znova o primeru Nekrep.
Kot smo poročali že včeraj, je iz objavljenega zapisnika o opravljenem nadzoru upravnih inšpektorjev na ZZS razvidno, da bodo na ZZS znova odločali o ustreznosti dela zdravnikov pokojnega Bora Nekrepa.
"Triintrideset strani samih nepravilnosti, tudi če poskušamo pozabiti na neetičnost, brezčutnost in pristranskost delovanja ZZS," so besede, s katerimi je zapisnik komentiral oče pokojnega dečka Matjaž Nekrep.

Bizjak konkretno o pravilnem postopku
V. d. glavnega inšpektorja za javno upravo Domen Bizjak je dejal, da lahko razsodišče zdravniške zbornice, ki je med drugim pristojno za odločanje tudi o odvzemu licence, odloča zgolj o disciplinskih sankcijah zoper zdravnika, ne more pa odločati o javnih pooblastilih. V primeru odvzema licence, pri čemer gre za izvajanje javnega pooblastila, mora zbornica voditi pravilen upravni postopek.

To pomeni, da ga lahko vodi samo uradna oseba zbornice, ki izpolnjuje vse pogoje za vodenje postopka, odločbo pa nato izda predsednica zbornice. Če se ugotovi, da razlogov za odvzem licence ni, se upravni postopek ustavi. Če ugotovijo, da je odvzem licence utemeljen in v skladu z zakonom, pa se izda odločba o odvzemu licence, ki jo podpiše predsednica zbornice. Potem so zdravniku na voljo vsa pravna sredstva, na primer pritožba po upravnem postopku na ministrstvo za zdravje.

Inšpektorji so v nadzoru predsednici naložili, naj v primeru odločanja o vlogi, ki jo je decembra 2008 vložil odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako, izvede ustrezne postopke za pravilno in zakonito odločitev in o tem izda konkreten upravni akt.

Zdravniška zbornica je namreč disciplinski postopek zoper lečečo zdravnico Bora Nekrepa Zlatko Kanič vodilo preko razsodišča zbornice. Medtem ko ji je drugostopenjsko razsodišče prisodilo odvzem licence za štiri mesece in ji naložilo tri mesece dodatnega izobraževanja, ji je skupščina zbornice prisodila javni opomin in trimesečno izobraževanje.

Ker v primeru zoper Kaničevo upravni postopek sploh ni bil izveden, Bizjak meni, da bi ga zbornica morala sprožiti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.