Slovenija
1116 ogledov

Inštitut 8. marec zbira podporo zakonu za odpravo škodljivega vpliva politike

Nika Kovač osebni arhiv
V prvem dnevu zbiranja podpisov je bilo oddanih nekaj čez 1000 glasov.

Danes je začel teči rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec. Za vložitev predloga zakona in začetek zakonodajnega postopka je potrebnih 5000 overjenih podpisov, 60-dnevni rok za zbiranje podpisov se izteče 28. maja.

Predstavniki Inštituta 8. marec so 16. marca ob vložitvi predloga v državni zbor pojasnili, da predlog zakona obsega enajst sprememb ukrepov, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše. Kot je takrat povedala direktorica inštituta Nika Kovač, želijo odpraviti ukrepe oblasti, ki so bili v veliki meri sprejeti po hitrih postopkih in brez upoštevanja mnenja strokovnjakov, povečevali pa so neenakost in vpliv politike ter uničevali temelje pravne države.

“Dolgo smo se pripravljali na to, da lahko od danes naprej državljanke in državljani oddajo podpis na upravnih enotah po Sloveniji in s tem zahtevajo odpravo nekaterih najbolj spornih zakonskih sprememb pod to vlado,” je danes v izjavi za javnost dejala članica programskega odbora Kristina Krajnc.

Nika Kovač Vloženo v DZ Slovenija Predlog zakona proti škodljivim vplivom oblasti

Zakon med drugim zahteva nepolitično šolstvo, samostojnost državnih tožilcev, operativno neodvisnost policije in Nacionalnega preiskovalnega urada, preprečuje vstop podjetja Uber v Slovenijo, omejuje samovoljo ministra za kulturo pri podeljevanju javnih sredstev. Obenem odpravlja druge spremembe, ki povečujejo vpliv politike ob popolnem ignoriranju stroke in številnih pozivov javnosti, je zapisano na Facebook strani Inštituta.

V Inštitutu napovedujejo, da bodo v času zbiranja podpisov v okviru gibanja Gremo volit med vikendi potovali po različnih krajih v Sloveniji in tam organizirali lokalne akcije. 

Na upravnih enotah po Sloveniji je bilo do sedaj oddanih okoli 1000 podpisov. V Inštitutu 8. marec so sicer odločeni, da bi jih radi zbrali veliko več od zahtevanih 5000 in s tem pokazali, da tovrstne zakonodajne prakse niso v interesu ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • bobubob 11:11 31.marec 2022.

    Marčniki in vsi ostali 'odgovorni' državljani, takoimenovani zdravniki, pravniki in politiki, levi in takoimenovani desni (prave desnice pri nas sploh ni) koalicijski in opozicijski kolesarji in nekolesarji, kje ste bili, ko je bil še čas? Ja, zapravljali ste ga na ...prikaži več Brdu ob mehko kuhanih ličkih in čebljanju o EU odpornosti, namesto da bi Ukrajincem povedali, da jih NATO ne sme sprejeti? Danes pa spet zapravljajo čas s podpihovanjem sporov, včeraj cepljen/necepljen, danes Ukrajinec/Rus, jutri...

  • bobubob 11:05 31.marec 2022.

    Dr. Malone : sprememba zaradi 'cepljenja' - je nepovratna. Dobro jutro! https://aflds.org/news/post/what-can-i-do-to-eliminate-mrna-vaccines-from-my-body-nothing-because-of-dangerous-added-ingredient/

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:28 30.marec 2022.

    Očitno imajo vsaj maldi kompas naravnan v pravo smer. Bravo Inštitut 8. marca za vse kar počnete. Imate stoičnost, neustrašnost, vztrajnost, pogum,.... kar se kaže v teh časih, da nam Slovencem manjka. Ste dokaz, da samo jamranje ni dovolj.