Slovenija > Intervjuji
334 ogledov

Ko so tekači iz vsega sveta plesali na Avsenikovo Golico ...

POMLAD VELIKA PLANINA Bralka Žurnala24
Dušan Papež je ustanovitelj Kluba gorskih tekačev in organizator teka na Grintovec, leta 2010 je organiziral svetovno prvenstvo, zdaj mu je uspelo v Slovenijo pripeljati še evropsko prvenstvo.

Kaj vam je ostalo najbolj v spominu s svetovnega prvenstva?
Spominov je veliko. Prihod ekipe Eritrejcev z vlakom v Kamnik, ki so na Veliki planini plesali ob igranju himne Dobrodošli v Sloveniji, navdušenje tekačev na Veliko planino in nad organizacijo. Vseh 380 tekačev je dobilo posebno priznanje in fotografijo s cilja, zahvale so po tekmi prihajale z vsega sveta, Japonec se z družino vsako leto vrača na tek na Grintovec.

Zaradi kriznih razmer je nastala posebna vez z eritrejskimi tekači in njihovimi domačimi, ki so se takrat šele uveljavljali v gorsko-tekaški srenji. Živo se spomnim, kako so na "pasta party" tekači iz vsega sveta plesali na Avsenikovo Golico … Spominov je še veliko. Nikoli pa ne bom pozabil naše ekipe predanih in vestnih prostovoljcev, ki so dihali in živeli za prireditev, in pa svoje družine, ki je srce in duša tudi bližnjega evropskega prvenstva.

Kaj je bilo najtežje pri tedanji organizaciji?
Logistika v zvezi z nastanitvijo in prevozi. Nastanitvenih kapacitet v Kamniku ni, zato se jih poslužujemo tudi v sosednjih občinah. Letos bo lažje, ker je tekačev manj, smo bolj izkušeni. Tekači se bodo v dolino vračali z gondolo, od tod sledi prevoz do nastanitev. 

Kako je z organizacijo evropskega prvenstva? Je zaradi predhodnih izkušenj kaj lažje?
Je lažje. Včasih se čudim, kako smo tako organizacijo zmogli prvič. Za organizacijo evropskega prvenstva hočemo prireditev spraviti še na višji nivo, želimo pa ohraniti pristnost in srčnost  prireditve, ki jo tekači in spremljevalci čutijo in pričakujejo, ker so je vajeni.   

Trdno verjamem, da bomo s številnimi prostovoljci in somišljeniki, ki z vso svojo zagnanostjo, odgovornostjo, strokovnostjo in predanostjo sodelujejo, spet pripravili prireditev, ki bo odmevala v svetu. Posebno pa sem hvaležen svoji družini, ki je srce in motor prireditve. Dobro se zavedam, da le, če imaš za seboj tako srčno in predano ekipo, potem lahko organiziraš tako veliko prireditev, ki preraste v gorsko-tekaški praznik cele doline.

Česa se najbolj veselite pri evropskem prvenstvu?
Najbolj se veselim, da svetu pokažemo našo Veliko planino v vsem razkošju, da organiziramo prireditev na najvišjem nivoju, da bodo tekači zadovoljni. Organizacija tako pomembne prireditve mi pomeni veliko čast in tudi obveznost. Vsi skupaj, številni prostovoljci, tekači, sponzorji in donatorji zagotavljamo, da bomo častno in športno ponesli ime Slovenije in Kamnika z Veliko planino v svet. Vsi skupaj bodimo častni in ponosni promotorji slovenske atletike in gorskega teka v svetu.

Zakaj ste si izbrali prav Veliko Planino?
Ker sem velik občudovalec in ljubitelj Velike planine, obljubljam, da bomo kljub množičnosti tekačev, navijačev in obiskovalcev ohranili njeno neokrnjenost in prvinskost. Kot občinski svetnik pa veliko truda, energije in znanja vlagam v njeno infrastrukturo, kot je asfaltiranje ceste, ureditev parkirišča in tako dalje. 

Kdaj in kako ste se prvič srečali z gorskim tekom?
Klub gorskih tekačev Papež se ponaša s 16-letno tradicijo delovanja. Z ženo sva veliko hodila po hribih, na poti sva srečevala tekače, ki so bili še redki. Potem pa so kamniški tekači, brata Urh, Metod Močnik prišli z idejo, da ustanovim klub. Z ženo sva bila navdušena, želela sva predvsem klub za mlade, da bi koristno in zdravo preživljali prosti čas v naravi. Od ustanovitve z zanesenjaki je klub prerasel v društvo, ki je poznano in spoštovano v atletskih krogih doma in v tujini. S svojim poštenim in predanim delom skrbi za vse člane, od mlajših dečkov in deklic do mladincev, članov in veteranov. Vsak je enako pomemben, veselimo se napredka vsakega  posebej. Iz pregovora "Važno je sodelovati, ne zmagati,"  je posledično z rednimi, načrtovanimi  treningi prerasel v klub z izjemnimi dosežki tako med mladimi kot v članski in veteranski kategoriji. Športno udejstvovanje pa pomeni tudi druženje, številne družine so našle svoj nov življenjski slog, trenerji velikokrat opravljajo tudi delo učitelja in vzgojitelja. Ponosni smo na njihovo delo, saj je delo z otroki in mladostniki zahtevno.

Dušan Papež | Avtor: Osebni arhiv frefewrifheri Osebni arhiv

Čeprav se držite pregovora "Važno je sodelovati, ne zmagati," dosegate v klubu tudi lepe uspehe ...
V klubu je preko 150 članov, 78 aktivnih tako v gorskem teku, skay racih, vertikal kilometrih, gorskih maratonih. Predvsem pa smo ponosni na mlade, ki v različnih kategorijah pridno trenirajo pod vodstvom prizadevnih trenerjev in dosegajo zmagovalne stopničke tako na lokalnem, državnem in mednarodnem nivoju. Klub vsako leto dosega okoli 20 kategorizacij mladinskega, državnega, mednarodnega in svetovnega razreda. Ponaša se z odličnimi in prestižnimi naslovi atletov svetovnega razreda : Mitja Kosovelj, ki je posegel po medaljah od zmagovalca svetovnega prvenstva v gorskem maratonu do brona, od prvega kralja Grintovca Marjana Zupančiča do aktualnega Nejca Kuharja na enem najzahtevnejših gorskih tekov v Evropi, od rekordnih naskokov legende gorskega teka Francija Teraža z rekordnimi teki na Triglav, teki na številnih domačih in tujih maratonih, Ana Čufer, članica srebrne ženske v gorskem maratonu. Mitja Kosovelj in Miran Cvet se kitita z naslovom naj gorski tekač, izjemne rezultate pa člani dosegajo tudi izven okvira gorskega teka, do prestižnih naslovov tekačev na teku po stopnicah.

Ste si, ko ste se začeli aktivno ukvarjati z gorskim tekom, mislili, da bo predstavljal tako velik del vašega življenja?
Po duši sem športnik, v mladih letih sem se veliko ukvarjal s športom, tudi kot tekač. Sožitje narave in športa, zdrav življenjski slog, mi veliko pomenijo. Pomenijo način življenja in razmišljanja. Po naravi sem tudi organizator, rad imam ljudi, zato delujem tudi kot športni funkcionar: predsednik KGT Papež, predsednik Športne zveze Kamnik in kot član Združenja za gorske teke.

Po moji oceni je to zelo naporen šport …. Lahko bi rekla celo mučen šport. Kaj na to pravite vi? 
To je šport, ki te kali, ti privzgaja pozitivne vrednote, odnos do življenja nasploh, premagovanje samega sebe, pomeni premikanje meja človeških zmogljivosti … Za  rekreativce in vrhunske športnike. Želim si, da bi našli v teku tudi svojo sprostitev, ki je nujna v današnjem tempu življenja. Da bi čimveč mladih teklo, uživalo in posledično tudi dosegalo rezultate.

anja.scuka@zurnal24.si