Slovenija > Intervjuji
6544 ogledov

"Ko sem jaz hodila v šolo, so bile te dejavnosti brezplačne"

Zveza prijateljev mladine Saša Despot
”Ko sem jaz hodila v šolo, so bile takšne dejavnosti brezplačne – danes je treba vse plačati. Dejstvo je, da si določene družine tega pač ne morejo privoščiti.”

Nakup glasbenega inštrumenta in obiskovanje glasbene šole postajata za mnoge otroke in mladostnike težko uresničljiva želja. O tem, kakšno je trenutno stanje v Sloveniji in kako jim lahko pomagamo pri uresničitvi sanj, smo spregovorili z generalno sekretarko Zveze mladine prijateljev Slovenije Bredo Krašna in z njihovo vodjo kreativnih projektov Anjo Vogrič.

Krovna organizacija Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je letos upihnila sedemdeseto svečko. Svoj jubilej so počastili z novim dobrodelnim programom Glasbenik sem, ki ta trenutek razveseljuje dvanajst glasbenih navdušencev širom Slovenije. Zveza kot taka premore 113 članic po celi državi, ki pa so si med seboj zelo različne. Nekatere so močne in imajo svoje zaposlene, spet druge pa delujejo na podlagi prostovoljstva. 

Zveza prijateljev mladine | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj vam je pri delu najbolj všeč?

Breda: Da mi ni nikoli dolgčas (smeh). Zato sem tukaj že deset let. Delo je zelo razgibano, urnik se mi večkrat postavi na glavo, kar mi je všeč. Rada se pogovarjam tako z ministrstvi kot tudi z osebami, ki potrebujejo našo pomoč. 

Anja: Všeč mi je raznolikost. Zelo rada delam to, kar delam. Rada ustvarjam zgodbe, še posebej, če so te dobrodelne in se tičejo otrok, mladostnikov. Zelo sem hvaležna in se tudi zahvaljujem tako predsednici kot generalni sekretarki, da mi omogočata svobodo in da sem lahko kreativna. In seveda vsem sodelavkam, ki me podpirajo pri mojih norih idejah in mi včasih pomagajo prizemljiti se, včasih pa dvigniti in podpreti, da lahko naredimo nekaj drugačnega.

Eden od programov ZPMS je Glasbenik sem. Kdaj ste začeli z njim in kakšen je njegov namen?

Breda: Ugotavljamo, da 39 tisoč otrok še vedno živi pod pragom revščine. S pomočjo Anje smo v lanskem letu povezali vse naše humanitarne programe pod krovno oznako Eno srce. Vsi programi, ki rastejo znotraj Enega srca, so izredno pomembni, ker z njimi ciljno usmerjamo določena donatorska sredstva. Večkrat pa pridemo do novega programa zato, ker zaznamo nek manko v naši družbi. 

Zakaj smo začeli s programoma Glasbenik sem in Športnik sem? Epidemija je pokazala, da se v otroški populaciji nekaj dogaja. Potisnili so jih v stanovanja, med štiri stene, za računalnik in na šolanje od doma. Otroci so bili sami, v stiski, in to se kaže danes. Najhuje pa je, da jih je bilo veliko vključenih v športne dejavnosti, glasbene šole. trend prevelike teže pri otrocih se je obrnil, saj je ta začela padati, po epidemiji pa spet raste. Takoj po koncu zdravstvenih omejitev smo zato začeli s programom Športnik sem, da smo otroke spravili nazaj v športne aktivnosti in da smo te aktivnosti omogočili tudi družinam, ki si jih finančno ne bi zmogle privoščiti.

Ko sem jaz hodila v šolo, so bile te dejavnosti brezplačne – danes je treba vse plačati. Dejstvo je, da si določene družine tega ne morejo privoščiti. Med projektom Športnik sem se nam je porajalo vprašanje, kako je z glasbeniki. Tudi oni morajo mesečno plačevati vadnine in še huje, morajo imeti glasbilo, ki pa je bistveno dražje. 

Zveza prijateljev mladine | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Naj opozorim, da ne iščemo nadarjenih otrok, ampak zgolj hočemo, da otroci delajo tisto, kar jim je všeč. Četudi bodo glasbeno šolo obiskovali samo eno leto. To znanje jim bo ostalo za vedno. Meni nikoli niso pustili obiskovati glasbene šole, zato danes ne poznam not. Če ne drugo, se bodo naučili osnov, ki jih bodo spremljale celo življenje. Na koncu bodo lahko v družbi prijeli v roke kitaro, zaigrali nanjo in tako poskrbeli za dobro voljo. Tukaj poskušamo otrokom dajati dodatno znanje.

"Otrokom in mladostnikom, ki si želijo glasbenega ustvarjanja, želimo omogočiti obisk glasbene šole ali jim pomagati pri nakupu inštrumenta, če želijo še naprej razvijati svoje glasbene potenciale." - Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov ZMPS
 

Anja: Otrokom pomagamo bodisi s plačilom šolnine bodisi z najemom glasbila. Program Glasbenik sem letos izvajamo prvič. Z vsemi akcijami, ki jih zdaj peljemo skupaj s slovenskimi podjetji, se sredstva ponovno nabirajo, in zakaj bi bila ta pri nas na računu, če so potrebe po njih na trgu. Do 24. 11. 2023 zato ponovno odpiramo razpis za prijavo v program Glasbenik sem in vljudno vabimo vse, ki nimate dovolj sredstev, da bi otroku plačali glasbeno izobraževanje. 

Zveza prijateljev mladine | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Anja, kako ste prišli na idejo oblikovanja tako super projekta?

Anja: Če sem povsem iskrena, sem idejo dobila na terenu. Ker delam v marketingu, veliko potujem in sem v družbi različnih ljudi. In ko se pogovarjaš z drugimi iz stroke, ti povejo, kje so potrebe. In če znaš aktivno poslušati, slišiš, kaj moraš narediti, če želiš pomagati otrokom. Dejansko se je ideja porodila nekje na trgu, medtem ko sem hodila po konferencah. V resnici pa smo s tem skladom samo odgovorili na potrebo ljudi. 

Ste morda seznanjeni, kakšni so stroški otroka, ki bi se želel udejstvovati v glasbi in imeti svoje glasbilo?

Breda: Mesečna vadnina v povprečju znaša 30 evrov in več, odvisno od regije. Potem pa je odvisno od otroka, katero glasbilo si želi igrati. Zaenkrat smo odobrili približno 1.500 evrov ali za najem glasbila ali pa za dokup. Nedavno smo prispevali tudi k popravilu loka za violino. 

Koliko otrok se je prijavilo v program Glasbenik sem?

Breda: Zaenkrat dvanajst in vsem smo odobrili pomoč. V drugem delu prijav bomo videli, kaj bo. Morate vedeti, da teh otrok ne išče zveza sama. Mi naredimo razpis, ga javno objavimo in spodbujamo naša društva na terenu, ki delajo s temi družinami. Oni jih poznajo, oni vedo, kaj družine potrebujejo. Mi smo vendarle krovna organizacija, kar pomeni, da težko pokrivamo celo Slovenijo, če ne bi imeli naših društev.

Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte je ob začetku šolskega leta izbrala 12 mladih glasbenikov, ki so pravočasno oddali popolno izpolnjene vloge, in jim tako omogočila financiranje glasbenega udejstvovanja v šolskem letu 2023/2024. Kaj pa potem? Bodo izbrani otroci po preteklem šolskem letu prepuščeni sami sebi ali bodo še naprej dobivali vašo pomoč?

Breda: Potem bomo videli, kako pridni bomo z nabiranjem denarja. Če ga bo dovolj, bomo ponovno odprli razpis in razdelili zbrana sredstva glede na potrebe. Lansko leto smo na primer imeli nekaj več denarja v programu Športnik sem, kar nam je omogočilo nakup vadbene opreme in plačilo vadnin, letos pa je bilo tega denarja nekoliko manj, tako da smo z njim uspeli pokriti samo vadnine. Prilagajamo se temu, kako uspešni smo pri nabiranju donacij.

Otroci ne bodo prepuščeni sami sebi. Če se bodo odločili, da bodo še naprej obiskovali glasbeno šolo, bodo lahko oddali prošnjo in jim bomo pomagali glede na naše zmožnosti.

Vas je kakšna zgodba še posebej ganila? Vem, da jih je veliko, ampak ali lahko izpostavite kakšno?

Breda: Mene je ganilo pismo fantka, ki je napisal, da ko začne igrati svoje glasbilo, odplava drugam. Da tako čuti glasbo. Čudovito je videti, da lahko otrok pri dvanajstih letih sploh o čem tako razmišlja. To je super, ker se vsi slej ko prej srečamo s svojimi problemi. In če zna otrok svoja čustva izraziti na takšen način, bo prebrodil še tako hudo krizo.

Anja: Pred kratkim sem imela čast spoznati fanta, ki mu bomo pomagali. Star je 15 let in igra rog v slovenski filharmoniji. Je tako zelo toplo bitje, sploh ko igra, gre čisto v druge dimenzije. Ko govori o svojem rogu in zakaj ga rad igra, ne moreš, da mu ne bi pomagal. Na žalost ga spremlja kruta življenjska zgodba, o kateri ne želimo govoriti. Prihaja iz družine, ki ima slabše ekonomsko ozadje, najbolj žalostno pa je to, da so bili udeleženi v letošnjih poplavah in da so se v preteklem obdobju soočili s poplavljenim stanovanjem. 

Resnično lepo je spremljati naše otroke. Če se le lahko, se udeležujemo tudi njihovih nastopov in tekmovanj. Ker nenazadnje so to potem kar malo tudi naši otroci (smeh).

"Z ganljivimi zgodbami se srečujemo vsak dan. Dostikrat si mislim, da dvanajst otrok, ki jih trenutno podpiramo, ni veliko proti celi Sloveniji. Ljudje včasih mislijo, da je naše delo zelo enostavno. Pa ni." - Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS

Zveza prijateljev mladine | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako v tej zgodbi pomaga Žito? Zakaj ste se odločili zanj?

Anja: Z Žitom sodelujemo že vrsto let, vedno skozi materialne donacije. Z otroki imamo veliko praznovanj, jesenovanj, zimovanj, letovanj in vedno je lepo, da se lahko malo posladkajo. Pri tem nam je Žito priskočilo na pomoč. Nakar je prišlo do razprave, da bi lahko naredili nekaj več. In ko sem jim predstavila vse naše programe, so zavibrirali ravno na Glasbenik sem, v katerem so hitro videli celostno zgodbo. Sami so se potem tudi odločili in izbrali tri kruhe – Ajdovega z orehi, Jelena in Hribovca. Del sredstev od njihove prodaje v mesecu novembru bo šel v naš sklad Glasbenik sem. 

Mi smo s sodelovanjem zelo zadovoljni, srečni in hvaležni in mislim da je enako tudi obratno. Upam, da bomo ta program nadaljevali tudi v prihodnje in da bomo kmalu lahko tudi na kakšnem dogodku predstavili naše talente.

Zveza prijateljev mladine | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako lahko pri uresničevanju otroških sanj pomagajo naši bralci?

Anja: V tem trenutku tako, da gredo v trgovino in kupijo kruh. V naši spletni trgovini so na voljo tudi različni izdelki, z nakupom katerih lahko še dodatno podprejo naše delovanje. Hvaležni bi bili tudi za odstop dohodnine.

Breda: Lahko pošljejo tudi SMS na Eno srce 5 ali Eno srce 10. Tako direktno pomagajo skladom, o katerih govorimo. Lahko nas tudi tisti, ki imajo doma na primer dobro violino in je ne potrebujejo več, pokličejo, da jo prevzamemo in usmerimo v prave roke. Na tej točki bi rada pripomnila to, da smo Slovenci zares neverjetni, kar se tiče tega. Res hitro priskočimo na pomoč.

Kampanja "Naj zaigra dobrota iz srca" 

Del sredstev od nakupa Žitovih najbolj priljubljenih kruhov, to so Ajdov kruh z orehi, Jelen in Hribovc, med 2. 11. in 30. 11. 2023 bo podjetje doniralo ZPMS za sklad oziroma program Glasbenik sem. Ob zaključku aktivnosti pa se bo v decembru odvil tudi poseben glasbeni dogodek, kjer bo podjetje Žito zbrana sredstva predalo ZPMS.