Slovenija
27 ogledov

'Istrabenz ni 'tajkunsko podjetje'

14 bank upnic se strinja s prostovoljno poravnavo Istrabenza, tri banke pa so vl Žurnal24 main
Istrabenz ni "tajkunsko podjetje", sporoča nadzorni svet družbe, ki se je na seji seznanil tudi z načrtovanjem ukrepov finančnega prestrukturiranja.

Nadzorni svet (NS) Istrabenza se je seznanil s pripravo zahteve za odlog odločanja o začetku stečajnega postopka pred sodiščem in načrtovanjem ukrepov finančnega prestrukturiranja. NS zavrača trditve, da je Istrabenz "tajkunsko podjetje", njegov največji lastnik je posredno tudi država, saj ima družba Petrol kar 22-odstotni delež, so poudarili. Druga dva najpomembnejša lastnika sta NFD Holding in Maksima Holding.

"Politično klimo in poizkuse neposredne diskvalifikacije čutimo pri svojem delu kot pritisk na našo suverenost in nepristranskost pri odločanju," so poudarili in dodali, da jih "zato v tem razgretem političnem ozračju veseli izjava belgijskih lastnikov NLB, ki so označili pritiske na nadzorni svet in predsednika uprave oziroma vmešavanje v banko kot 'neevropsko'".

 

Možni vsi scenariji

V zvezi z Istrabenzom naj bi bili sicer še vedno odprti vsi scenariji, vključno s stečajem. Predlog za uvedbo stečaja je pred dnevi že vložila avstrijska banka Bawag. Istrabenz bo sicer od koprskega sodišča zahteval odložitev odločanja o predlogu Bawaga za začetek stečajnega postopka, v vmesnem času pa izvedel aktivnosti za odpravo insolventnosti družbe skladno z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Družba pripravlja ukrepe finančnega prestrukturiranja, s katerimi naj bi bili poplačani vsi upniki, ter bo omogočeno nadaljnje poslovanje holdinške družbe Istrabenz in ohranjena vrednost za delničarje, so pojasnili.

Sklepe s seje NS naj bi nadzorniki predstavili v petek, saj naj bi se seja, ki se je začela ob 15. uri, zavlekla v pozne večerne ure.

AT Kearney dovolili vpogled v podatke
NS je podprl odločitev uprave družbe, ki je za sodelovanje s konzorcijem bank, ki ga vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), ter skladno s pravili borznega trga omogočila družbi AT Kearney vpogled v podatke, ki so bili bankam posredovani v času dosedanjih pogajanj, so še sporočili iz Istrabenza.

Banke upnice se bodo spet sestale v petek, ko naj bi obravnavale tudi program odprodaje premoženja Istrabenza, ki ga pripravlja svetovalna družba AT Kearney. Vsebine pogovorov banke upnice, ki jim Istrabenz dolguje skoraj milijardo evrov, ne želijo javno komentirati, saj bi, po besedah Draška Veselinoviča, predsednika uprave NLB, lahko to dodatno slabilo njihov položaj. Je pa Veselinovič prepričan, da bodo upnice prišle do rešitve, ki bo koristna za vse banke. Spomnimo, Istrabenz bankam upnicam dolguje skoraj milijardo evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.