Slovenija
306 ogledov

Izgorelost zaposlenih v CSD

Center za socialno delo, CSD Anže Petkovšek
Centri za socialno delo (CSD) pri obravnavi vlog ne upoštevajo zakonsko določenih rokov (60 dni za odgovor), pravi več bralcev Žurnala24.si. V CSD pojasnjujejo razloge, zaostanke pa nameravajo odpraviti v mesecu ali dveh.

Bralki, ki bi morala odgovor že prejeti, vlogo za otroški dodatek je namreč oddala maja, so v CSD Šiška povedali, da lahko odločbo pričakuje šele decembra, torej pol leta kasneje in ne dva meseca. Prav tako naj bi se soočali z velikimi zaostaki tudi na drugih področjih.

CSD Ljubljana – Šiška je največji center v prestolnici. "Ob spremembi zakonodaje in povečanem obsegu dela in novih nalogah, za katere so postali pristojni centri za socialno delo, se strokovni delavci in delavke maksimalno trudijo obravnavati čim več vlog in izdajati odločbe v zakonskih rokih ter zmanjševati zaostanke," poudarja Irena Velič. Pri njih so bili že pred tem kadrovsko podhranjeni, je povedala.

Avgusta pričakujejo 10 tisoč vlog

Tudi drugi centri v Ljubljani in Sloveniji se soočajo z zaostanki, prav tako se zavedajo, da to nekaterim povzroča stiske. "Trudimo se, da zadeve rešujemo v zakonsko določenem roku, zlasti vloge za denarno pomoč, izredno denarno socialno pomoč, varstveni dodatek in osnovno zdravstveno zavarovanje. Vloge za otroški dodatek trenutno rešujemo tiste, oddane aprila, začeli pa smo že reševati subvencije za malice in kosila," je pojasnila Jožica Kodra Rizmal iz CSD Celje.

"Upam, da nam do konca meseca uspe rešiti še okrog 300 otroških dodatkov in vse varstvene dodatke (teh imamo še približno 1000). Če nam to uspe, bomo začeli vloge s 1. septembrom tekoče reševati," pojasnjuje tudi Dajana Voh iz CSD Maribor, kjer mesečno sprejmejo dodatnih 3000 vlog, avgusta pa jih pričakujejo več kot 10 tisoč.

Zadeve se umirjajo

Z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev so centri za socialno delo prevzeli v reševanje številne nove pravice, ki so jih prej reševale občine, šole in prevozniki. "Po šestih mesecih celodnevnega dela in dela vsako soboto se že pozna izgorelost zaposlenih na tem področju," opozarja Vohova.

Komentarjev 12
  • povejmi 17:38 22.avgust 2012.

    Se opravičujem, sem se zatipkal.Joj, ubogi ljudje, ki imate opravka s temi uradi. Če so prenesli pristojnosti (obseg dela) iz občin na CSD, potem bi hkrati morali prenesti tudi človeške resurse, tako se DOBRO organizira delo!

  • povejmi 17:36 22.avgust 2012.

    Joj, ubogi ljudje, ki imate opravka s temi uradi. Če so prenesli prostijnosti (obseg dela) iz občin na CSD, potem bi hkrati morali prenesti tudi človeške resurse, tako se DOBRO organizira delo!

  • majdas 14:36 22.avgust 2012.

    Na kratko: Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je vse postavil na glavo ! Mi smo prvo odločbo čakali od decembra lani do začetka junija, nato smo morali vložiti novo vlogo, ker je med tem postala ena ...prikaži več hči polnoletna in sedaj spet čakamo ... Seveda vmes denarja ni ...