Slovenija
18 ogledov

Izguba 4,9 milijona evrov

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje o odgovornosti za 4,9-milijonski izpad RTV prispevka.

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino, na kateri bi med drugim zaradi malomarnega in nevestnega dela sprejeli tudi sklep o sprožitvi kazenskega postopka proti ministrici za kulturo Majdi Širca.

"Ministrstvo za kulturo in posredno tudi Vlada Republike Slovenije je zaradi opustitve dolžnega ravnanja iz malomarnosti povzročilo večmilijonsko škodo RTV Slovenija, saj po zavrnitvi novega zakona o RTV Slovenija ni pravočasno pripravilo in predlagalo v zakonodajni postopek v državni zbor predloga zakona, ki bi določal višino RTV prispevka," so sporočili iz SDS.

Prepozno sprožili postopek
Po njihovih besedah naj bi bilo že na dan referenduma jasno, da je novi RTV zakon ljudstvo na referendumu odločno zavrnilo. Namesto da bi zakon takoj poslali v zakonodajni postopek, ki bi določil višino RTV prispevka, ter (z ustreznim dolžnostnim ravnanjem) storili vse, da bi bil uveljavljen do konca leta, je ministrstvo s sklepom vlade poslalo novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2011 in 2012 šele 5. januarja 2010.

Velika škoda RTV-ju
Opozarjajo tudi na dejstvo, da zakonodajni postopek v državnem zboru zahteva v najboljšem primeru vsaj dva do tri tedne časa, ustava pa retroaktivnost zakonov izrecno prepoveduje. Ministrstvo je tako s svojo malomarnostjo povzročilo izjemno veliko škodo RTV Slovenija.

Tako je bila po besedah poslanske skupine SDS novela uveljavljena šele 22. januarja letos, s čimer je po podatkih nadzornega sveta RTVS prišlo do izpada 1/12 letnih sredstev RTV prispevka v višini 4,9 milijona evrov. Javnemu zavodu RTV je bila s tem povzročena velika škoda, ki bo zelo otežila izvajanje RTV programa.

"Ministrstvo za kulturo je svoje delo opravilo malomarno"
"Opustitev nujnega in pravočasnega zakonodajnega ukrepanja ministrstva ima očitne indice nevestnega dela in tudi kaznivega dejanja, zato se postavlja predvsem vprašanje odgovornosti za povzročeno škodo iz malomarnosti," so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.