Slovenija
3938 ogledov

Izgubil tožbo zoper Janeza Janšo

Sodišče Profimedias
Tožnik je od Janeza Janše terjal odškodnino in preklic njegove izjave.

Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin je izgubil tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, od katerega je terjal odškodnino in preklic izjave o sodelovanju Čehovina z Udbo, poroča portal Nova24tv.

Janša je na seji DZ 28. avgusta 2014 izjavil, da je bil Čehovin "v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska", izhaja iz magnetograma te seje.

Zaradi te izjave se je Čehovin odločil za zasebno tožbo, ker je bilo to po njegovem mnenju namerno blatenje in napad na njegovo integriteto ter na čast in dobro ime. Kot je Čehovin takrat dejal, je iz Arhiva RS dobil še dokument, po katerem "ime Jerka Čehovina ne obstaja v nobeni kartoteki, ne SDV, ne Sove, ne prejšnjih organizacij in niti ne v arhivu kriminalistične policije". Od Janše je zahteval opravičilo ter odškodnino.

Janez Janša Slovenija Poštarja zaradi Janše na sodišče

Napovedana pritožba

Janša je na obravnavi na sodišču februarja letos med drugim pojasnil, da je podatek, da je Čehovin sodeloval z Udbo, našel v evidenci udba.net. Z omembo arhiva pa je mislil na arhiv ustanovitelja te spletne strani Dušana S. Lajovica, ki je leta 2003 objavil podatke Centralne abecedne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije, pod katerega je spadala tudi Služba državne varnosti (SDV), naslednica Udbe.

Janša je februarja še dejal, da mu je Lajovic leta 2006, ko je bil pri njem na obisku, tudi pokazal ta arhiv in da se sklada s tem, kar je objavljeno na spletu.

Priznal je še, da vsi, ki so se znašli na seznamu, niso bili sodelavci Udbe, a da je bil ob Čehovinovem imenu šifrant 55.000, kar da je oznaka za "opuščenega uslužbenca Udbe". To po njegovih besedah pomeni, da je to oseba, ki je aktivno in zavestno sodelovala z Udbo in ni mogel biti nekdo, ki je bil le vir.

Kot po sodni odločitvi pojasnjuje Čehovinov odvetnik Rauter, Janša sodnice Daše Sikošek ni prepričal, da je Čehovin član Udbe. Je pa uspel prepričati, da je deloval v dobri veri, ko je navajal podatke udba.net. Odvetnik sicer napoveduje pritožbo.

SDS Posnetek Slovenija Janez Janša z Martino Prevejšek posnel pesem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žvižgač 20:01 04.september 2017.

    Jebala vas UDBA, tiste ki te bili noter in tiste, ki ste bili zgledni komunisti. Saj to pravosodje samo še take zadeve hitro reši, ostalo zastara.