Slovenija
201 ogledov

Izgubljeni milijoni

Čas in vandali so naredili svoje, država pa se za svoje premoženje do zdaj ni ka Žurnal24 main
Hladilnica za sadje. Država že sedem let brez rešitve. Na robu propada.

Brkinski sadjarji so nas opozorili na sramotno usodo nekdanje sodobne sadjarske hladilnice v Neverkah, ki jo je pred desetletjem odprla zadruga Sadje Brkini s pomočjo velikih državnih nepovratnih sredstev in kredita s poroštvom javnega sklada za regionalni razvoj.

0,5 milijona evrov bi bilo zaradi škode potrebnih za oživitev hladilnice, ocenjuje Robert Smrdelj.

Zadruga zaradi slabega vodenja ni živela dolgo, sklad, ki je poplačal kredit, pa je kot največji upnik prek sodišča začel z izvršbami hipoteke, a v sedmih letih ni uspel. Pred štirimi leti je ponudbo za najem oddala družba Alumar, ki se ukvarja s kovinarsko dejavnostjo, a je zadeva padla v vodo, ker naj bi imela po mnenju pivškega župana Roberta Smrdelja in nekaterih sadjarjev prednost ohranitev hladilnice. Leta 2006 je odkup ponudila družba Nea Invest iz Logatca, ki je še prej z odkupom terjatev zadruge pridobila v last zemljišča okrog hladilnice, a sklad na ponujeno ceno, ki je bila nekoliko nižja od izklicne, ni pristal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po več letih zapuščenosti je objekt zdaj na robu propada. Čas in vandali, ki so v objekt vlomili letos, so naredili svoje. Hladilnica je za brkinske sadjarje, ki na trgu sami zelo težko prodajo svoje sadje, zaradi česar je v Brkinih vse več opuščenih sadovnjakov, verjetno za vedno izgubljena.

“Krivec je sklad”
Janez Čuček, član zadruge in predsednik Društva brkinskih sadjarjev, pravi, da je poleg slabega vodenja zadruge glavni krivec za uničenje hladilnice sklad, ki se je kot hipotekarni upnik izgovarjal na skrb za državno premoženje, a hkrati z večletnim zavlačevanjem pri odprodaji povzročil, da je premoženje dejansko uničeno. Razvoj Brkinov, ki so eno od najšibkejših podeželskih območij, je bil po Čučkovem mnenju za sklad drugotnega pomena.

Sporno zemljišče
Direktor sklada Veljko Žvipelj odgovarja, da je izvirna krivda na vodstvu zadruge, ki je bilo slab gospodar: “Mi smo hipotekarni upnik in hočemo denar nazaj v imenu davkoplačevalcev.” Pravi, da objekta ne more prodati, ker ne razpolaga s funkcionalnim zemljiščem. Ker se mu je to zdelo pridobljeno na sporen način, toži Neo Invest.

Iskanje rešitve
Drugačni pogledi. Župan Občine Pivka Robert Smrdelj, ki si je ves čas prizadeval poiskati kupca, ki bi nadaljeval dejavnost hladilnice, je letos pisal službi vlade za lokalno samoupravo in skladu. Rešitev vidi v tem, da sklad s svojimi terjatvami kupi hladilnico in jo prenese na občino, ki bi jo nato usposobila skupaj z zasebnim partnerjem. Vlada oziroma sklad pa sta občini predlagala, naj pridobi funkcionalno zemljišče, ki bi ga nato prodala ali oddala v najem zainteresiranemu kupcu objekta.

 

Njen lastnik Dušan Černigoj odgovarja, da zemljišče prodaja, a da do zdaj od sklada ali kogarkoli drugega ni prejel nobenega povpraševanja. Sicer je zaradi skladove tožbe na zemljišču plomba, kar pomeni, da z njim ni mogoče razpolagati.

Kratko potegnili sadjarji
Od spomladi je v teku stečajni postopek nad premoženjem iz poslovnega registra izbrisane zadruge. Kot nam je povedal Vladimir Jenček, eden izmed članov, bi morali zdaj breme napačnih odločitev iz preteklosti nositi tudi nič krivi sadjarji in iz lastnega žepa pokrivati terjatve v višini petkratnega zneska svojega deleža, kar znaša 730 evrov.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.