Slovenija
23 ogledov

Janković: Dvig DDV bo mnoge pripeljal na rob preživetja

Zoran Janković Saša Despot
Vladni predlog o znižanju mase plač v javnem sektorju pomeni razkrajanje sistema solidarnosti, ki ga med drugim omogočata javno šolstvo in javno zdravstvu, meni predsednik PS Zoran Janković. Dvig DDV za določene storitve pa bo mnoge ponudnike pripeljal na rob preživetja, dodaja.

"Nastop ministra za finance, ko je govoril o odpuščanju, je nedostojen in žaljiv do ljudi, ki so zaposleni v javnem sektorju, to je šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih, bolnišnicah, policijskih postajah, knjižnicah, muzejih, gledališčih, vojašnicah in drugih ustanovah," je v današnjem odzivu zapisal predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković.

Meni, da koaliciji, ker da ne zna ustvarjati nove vrednosti, ostaja le "rezanje in razkrajanje tistega, kar je v naši družbi kakovostnega", to pa je po Jankovićevih besedah sistem solidarnosti, ki ga med drugim omogočata javno šolstvo in javno zdravstvo, ki predstavljata večji del zaposlenih v javnem sektorju.

Sistem rezanje ni pot iz krize

Sistem rezanja ne more biti pot izhoda iz krize, je prepričan Janković, ampak le pot do novih krivic, ki da jih je koalicija ustvarila že z zakonom za uravnoteženje javnih financ in z "ideološkim obračunom" s 26.000 selektivno izbranimi upokojenci.

Sistem rezanja tudi ne more pripeljati do nove vrednosti in novih delovnih mest, dokaz česar da je tudi neuspeh vlade pri obvladovanju proračunskega primanjkljaja.

Takšna politika je državo ohromila in potrebne so spodbude v obliki novih investicij, ustvarjanja novih delovnih mest in z novimi proračunskimi prihodki, je prepričan.

Spomnil na svoje predloge

Janković je v odzivu spomnil na svoje predloge o zvišanju davka na dodano vrednost (DDV) za eno odstotno točko, paketu infrastrukturnih investicij po vsej državi, financiranih prek javno-zasebnih partnerstev in evropskih sredstev, ter reorganizaciji delovanja javnega sektorja prek "mehkega" zmanjševanja zaposlenih z naravnim odlivom dva odstotka na letni ravni.

Takšen pristop bi omogočil ponovni zagon gospodarstva, dvig proračunskih prihodkov in ohranjanje Slovenije kot povezane in solidarne družbe, meni.

Janković pravi, da se je sedanji finančni minister programu takrat posmehoval, saj ni podpiral dviga zgornje stopnje DDV za eno odstotno točko, sedaj pa sam uvaja dvig DDV za številne storitve, ne za eno odstotno točko, ampak za 11,5 odstotne točke. Tak pristop bo mnoge izmed ponudnikov teh storitev pripeljal na rob preživetja, je prepričan.

"Kot da koalicija uživa v uničevanju, posebno ko gre za selektivni izbor njihovih žrtev. Določeni upokojenci, določeni javni uslužbenci, določeni praporščaki, določeni mediji. Selektivnost sankcioniranja postaja zaščitni znak koalicije, vse pa pod pretvezo reševanja krize, ki je zaradi njihovih postopanj vsak dan večja," je še zapisal.

Komentarjev 24
  • privat 12:54 15.november 2012.

    sej ti ljudje dejansko ne vedo kaj delajo...bedaki pa jih plačujejo za kimanje in odkimavanje..kaj ima jankovčič večjo pamet kot mi??

  • Igor Trček 12:17 07.oktober 2012.

    Samo da vas spomnim - on je bil EDINI, ki je imel v svojem programu DVIG DDV-ja. Sicer to ni propagiral, ali pa so celo po 14.dneh brisal... samo ne bom pozabil njegovega TV nastopa, kjer je rekel ravno to...

  • deželan 11:07 07.oktober 2012.

    Točno tako kot trdite !A zakaj se naši politiki tako obnašajo ?Odgovor je bolj preprost kot si mislimo !Razlog so labilni in neodločni volilci, ki se bolj odločajo po barvah - "naši" , kot pa ...prikaži veča po stvarnih ponujenih ukrepih še manj pa na podlagi predhodnih dejanj posameznih politikov ali strank.SDS, SD , DeSus , SLSL itd ob upoštevanju normalnih ocen volilcev preteklega delovanja njih teh strank , sploh nebi smele priti v DZ, pa so.Sam sploh ne morem verjeti, da se to dogaja a se . Vemo, da vse te stranke kadrirajo , da prekomerno zaposlujejo svoje goreče strankarske vojščake v javni sektor, da imajo svoj nabor podjetnikov, ki obilo poslujejo z državo , ko so na oblasti, da imajo v strankah tudi kader ponarjevalcev in plagiatorjev ... pa nič , vse to jim je ob vsakih volitvah odpuščeno in zopet so voljeni.Krivimo politike a sami botrujemo lastnemu neuspehu. Očitno nam še ni kanilo, da je Slovenija naša domovina in da bomo za