Slovenija
7241 ogledov

Jankovič : Logar. Prvi bi ostal na dopustu, drugi bi Ljubljančanom popravil zobe

soočenje Janković Logar Saša Despot
Prvo predvolilno soočenja aktulanega župana Zorana Jankovića in kandidata SDS Anžeta Logarja.

"Vsak dan, ko sem v službi župana, sem na dopustu. Kar pomeni, da mi je v službi župana tako lepo, v njej zelo uživam in se počutim kot na dopustu," je v začetnem ogrevanju dejal sedanji župan Zoran Janković, ki napoveduje, da bo v njegovem naslednjem projektu končana tako projekt Stožice kot projekt parkirna hiša pod tržnico.

SDS-ov kandidat za župana Anže Logar pa je poudaril svojo veliko predanost nalogam, ki jih prevzame. "Kar si zadam, to naredim," pravi Logar. 

soočenje Janković Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Glede na Dnevnikovo anketo konec oktobra sta Janković in Logar v veliki prednosti pred ostalimi kandidati. Na vprašanje, katerega kandidata boste volili za župana Mestne občine Ljubljana, je 59,1 odstotka vprašanih navedlo Jankovića, 18,2 odstotka vprašanih Logarja, 13 odstotkov jih je odgovorilo, da ne vedo. Vsi ostali kandidati so dobili manj kot 10 odstotkov; Milana Jakopoviča (Levica) bi volilo 3,3 odstotka vprašanih, da ne bi volili nikogar od naštetih, je odgovorilo 2,4 odstotka vprašanih, Dragana Matića (SMC) je navedlo 1,6 odstotka vprašanih, Tomaža Ogrina (Zeleni Slovenije), Marka Koprivca (SD) in Smiljana Mekicarja (Dobra država) pa bi volilo 2,5 odstotka vprašanih.
Janković sicer napoveduje, da bo zmagal v prvem krogu. 

"Ker je svobodno mesto, se lahko svobodno odločim," se je vprašanju ali bi prisostvoval pri poroki istospolnih oseb, izognil Logar. Odgovori pa je, da se ne bi udeležil Parade ponosa, Janković pa je poudaril, da je sam "Z največjim ponosom" zadnjih 12 let pokrovitelj Parade ponosa. 

Zoran Janković, ki je svoje privržence na soočenju, ki ga je časopis Dnevnik pripravil v Lutkovnem gledališču, svoje privržence pozval, naj ne ploskajo, "da bo tako več časa ostalo za razpravo" pa je bil deležen številnih žvižgov in vzklikov privržencev Anžeta Logarja.

S sloganom ozdravimo Ljubljano Logar misli dobesedno

soočenje Janković Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nenavadno veliko časa sta kandidata namenila zdravstvu. Organizacija zdravstva je sicer pristojnost vlade, kljub temu pa bi Logar del občinskega denarja namenil za krajševanj čakalnih dob na primarni ravni. Čakalne dobe na primarni ravni so sicer predvsem na področju zobozdravstva. Logar meni, da bi s šestimi milijoni občinskega denarja Ljubljana lahko zakupila 100 000 posegov. "Bili bi vzgled za sekundarni in tercialni nivo,ker bi pokazali, da se da," meni Logar. 

Janković Logarja postavil v neroden položaj

Janković je Logarju najprej očital, da je pomešal funkcije, nato pa ga spomnil na njegovo glasovanje v državnem zboru, ko ni glasoval za zakon o mestni občini, ki bi občini Ljubljana zagotovil dodatnih 12 milijonov evrov. "Noče denarja iz proračuna, delil pa bi občinski denar," je dejal Janković. 

Ne Janković ne Logar iz središča mesta ne bi izganjala avtomobilov na način, da bi manjšala število parkirišč in podražila parkiranje. Vsak dan v mesto vstopi sto tisoč avtomobilov. "To je problem Ljubljane, zato si ne upam zvišati cen parkirišč v centru, saj bi s tem zavrli razvoj samega mesta," pravi Janković.

Parkirnin ne bosta dvigala

soočenje Janković Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Logar bi problem zastojev v mestu najprej reševal s pametno semaforizacijo in malimi posegi s katerimi bi zagotovili bistveno boljšo pretočnost, k temu pa bi priključil tudi Slovenske železnice. "Z dvigom parkirnin ne dosežeš ničesar. Treba je zagotoviti učinkovit javni promet, kar je naloga mestnih planerjev, če ob tem še nekdo sili z avtom v mestu pa lahko plača tudi višjo parkirnino," je razložil Logar. 

Glede stanovanjske situacije sta se tako Logar kot Janković strinjala, da je situacija tragična. Janković obljublja nova stanovanja za mlade. "Češnja na torti bodo stanovanja na Povšetovi, ko bomo podjetje Snaga selili na Barje," pravi, Logar pa bi tudi problem stanovanjske politike tako kot zdravstvo reševal s povečanjem občinskega proračuna za izgradnjo stanovanj. "S tem ukrepom bi se mesto šlo urbano politiko, ki bi ljudem omogočila ustrezno število stanovanj vseh cenovnih razredov."

Zapiranje mestnega jedra za boljši zrak?

Da bi izboljšal zrak v prestolnici, bi Logar pripravil mestno politiko prometa, ki bi sledila okoljskemu programu. Za vsako ulico bi vzpostavil mejne mere prašnih delcev. V primeru prekoračenja v posamezni ulici tam ne bi dovolili novih gradenj in bi se trudili zmanjšati promet.

Janković pa je poudaril, da se je z zaprtjem Slovenske ceste se je zrak izboljšal za 70 odstotkov. "To je program, ki ima rezultate in s tem želimo nadaljevati."

 

Komentarjev 14
  • dragec 13:44 06.november 2018.

    OZDRAVIMO ŠIPTARJA IJ

  • Minka 09:32 06.november 2018.

    Grosupljčani apleiramo na Ljubljančane. Ne bodite nori in pod nobenim pogojem ne volite SDSa. Dva mandata SDS v Grosuplju in občina je na kolenih. Promet kolapsiran, danes dobra ura do Ljubljane čez oba tunela 3 km. Kultura neobstoječa, načrtno uničena, ...prikaži več zdravstvo pred kolapsom, pa cel kup priseljencev obdržalo zdravnike v drugih občinah. V osmih letih eno res novo podjetje in dve delovni mesti z minimalcem. Zapeljite se v Grosuplje in oglejte smešnico od krožišč. Žalost na kvadrat.

  • ginko 09:18 06.november 2018.

    " Janković Logarja postavil v neroden položaj " - on je v hudičevem položaju, pod pokroviteljstvom murgel. Levaki kar nabijajte, niste dorasli temi - izvolitev župana. Tak poden je komunizem, iz vaših komentarjev.