Slovenija
145 ogledov

Konec tedna preživite v naravi

Konja
1/9
Na kmetiji je lepo
Ker nas čaka vroč vikend, vam svetujemo, da se podate v hladnejše dele države. Ohladite se lahko v jami in višjih predelih Slovenije. Če vas vročina ne moti, pa s kolesom odkrivajte sive čaplje.

Po poteh pastirjev

Osvežitev poiščite v gorah. Predlagamo vam pastirsko pot Begunje, ki je nekoliko bolj zahtevna in namenjena vztrajnejšim planincem.

Pot začnite na parkirišču na koncu doline Draga ter nadaljujte proti Medvodju in prvi večji zanimivosti ob poti – slapu Luknja. Če si boste želeli ogledati slap, se boste morali nekoliko odmakniti od glavne poti. Slapu nato sledi zahtevnejši vzpon do planine Preval, od tam pa do Begunjščice. Nekoliko lažja pot je, če se od Prevala podate proti izviru potoka Roža in naprej do Roblekovega doma.

Pot nato nadaljujete do Poljške planine in planine Planinca ter se na koncu spustite do začetne točke – doline Draga.

Kolesarjenje po Prlekiji

Za kolesarski izlet vam predlagamo Pot sivih čapelj. Pot je razmeroma kratka (12 kilometrov) in spada med lažje, saj ni vzponov. Pot poteka večinoma po asfaltu, deloma pa tudi po makadamu.

Predlagamo vam, da začnete v Ljutomeru, se zapeljete do Stročje vasi, nadaljujete v Pristavi, Moti in se mimo izletniške kmetije Na koncu vasi vrnete do izhodišča.

Med kolesarjenjem se ustavite in si oglejte gnezdišče sivih čapelj, ki je edino na prleški strani Mure.

Jamarski biser – Snežna jama

Vročini boste lahko ubežali, če se boste odpravili v jame. Svetujemo manj znano Snežno jamo, ki leži na 1.500 metrih pod Veliko Raduho. Velja za eno najlepših visokogorskih jam v Alpah. Odkrili so jo šele leta 1981. Dolga je več kot 1.300 metrov, za obiskovalce pa je urejenih 800 metrov.

Jama je sicer najlepša spomladi, ko je tudi največ ledenih kapnikov, vendar pa je ogled prijeten tudi v vročih poletnih dneh. Samo nasvet – ne pozabite si vzeti toplejših oblačil, ker je v jami hladno.

Do Snežne jame boste najlažje prišli, če se iz Mozirja peljete proti Logarski dolini. Pri vasi Struga sledite oznakam proti Snežni jami, ki vas vodijo na desno. Tablam nato sledite vse do parkirišča, od koder boste potrebovali še približno deset minut hoje do vstopa v jamo.

Mladi – preživite brezplačen konec tedna na kmetiji

Veste, kako poteka življenje na kmetiji in kakšnega okusa je doma pridelana hrana? Ste se kdaj preizkusili v kmečkih opravilih? Če ste stari med osem in 14 let, ali imate otroke teh starosti, lahko konec tedna preživite/preživijo na kmetiji.

Projekt Na kmetiji je lepo je pripravila Mladinska točka Veliki kamen. Program je pripravljen tako, da bodo otroci tri dni preživeli na eni od lokalnih kmetij. Spali bodo na seniku ali v šotorih, pomagali pri kmečkih opravilih in pripravi kosila, sprehajali se bodo po naravi in se naučili osnovnega preživetja v naravi. Poleg tega jih čakajo tudi številne igre, s katerimi se bodo lažje spoprijateljiji.

Za preživljanje počitnic na kmetiji se lahko prijavite prek spletne strani Na kmetiji je lepo. Udeležba je za vse brezplačna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.